Prima pagină » Știri politice » Planul USL: EȘECUL devine temă de campanie. Marile proiecte ratate în primul an de mandat vor fi folosite în bătălia electorală din 2014. „E din cauza lui Băsescu”

Planul USL: EȘECUL devine temă de campanie. Marile proiecte ratate în primul an de mandat vor fi folosite în bătălia electorală din 2014. „E din cauza lui Băsescu”

Planul USL: EȘECUL devine temă de campanie. Marile proiecte ratate în primul an de mandat vor fi folosite în bătălia electorală din 2014. „E din cauza lui Băsescu
În campania electorală din 2012, liderii USL au promis că în primul an de mandat vor realiza trei proiecte majore pentru țară: revizuirea Constituției, regionalizarea și descentralizarea.

În campania electorală din 2012, liderii USL au promis că în primul an de mandat vor realiza trei proiecte majore pentru țară: revizuirea Constituției, regionalizarea și descentralizarea. Primul an de guvernare era prezentat drept o „fereastră de oportunitate”, avându-se în vedere că acesta nu era un an electoral. Proiectele USL s-au transformat însă într-un eșec, după ce judecătorii Curții Constituționale au invalidat intențiile lui Victor Ponta și Crin Antonescu. Toate aceste teme sunt acum pregătite de liderii USL pentru a fi folosite în bătălia electorală din 2014 cu ocazia alegerilor europarlamentare și prezidențiale.

Prima temă majoră cu care USL a dorit să atragă atenția a fost revizuirea Constituției. În discursurile publice, liderii USL au vorbit despre necesitatea modificării Legii Fundamentale în 2013 pentru ca atribuțiile puterilor în stat să fie mai clar delimitate. În fapt, războiul politic purtat cu președintele Băsescu în ultimii ani, i-a determinat pe cei din USL să modifice acele articole din Constituție care puteau conferi anumite puteri suplimentare președintelui. De asemenea, au fost introduce noi prevederi privind drepturile și libertățile cetățenești.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a fost desemnat să conducă comisia de revizuire a Constituției. În aproximativ o lună, comisia a redactat textul noii Legi Fundamentale, care a fost trimis ulterior și Comisiei de la Veneția. Pentru a facilita adoptarea noii Constituții, majoritatea USL a modificat și pragul de prezență necesar pentru validarea referendumului, acesta scăzând de la 50% la 30%.

Planul USL s-a lovit de opoziția președintelui Băsescu și a judecătorilor Curții Constituționale. Scăderea pragului de prezență la referendumul pentru validarea noii Constituții a fost declarat constitutional de CCR, dar folosirea acestui prag a fost condiționată de aplicarea lui la un an după intrarea în vigoare a legii. Astfel, președintele Băsescu a amânat promulgarea legii până la finele lunii decembrie, ceea ce a condus la situația ca referendumul de aprobare a noii Constituții cu un prag de 30% să poată fi organizat cel mai devreme în decembrie 2014.

În fața acestei situații, Crin Antonescu și Victor Ponta au decis să amâne organizarea referendumului pentru noua Constituție, de teamă ca proiectul lor să nu pice din cauza neîndeplinirii cvorumului de prezență.

Regionalizarea a generat orgoliile liderilor din teritoriu

Proiectul regionalizării, temă puternic susținută de vicepremierul Liviu Dragnea, a ținut atenția opiniei publice în prima parte a anului 2013. Cu toate acestea, vicepremierul nu a prezentat niciodată o versiune oficială a regionalizării, deși a organizat mai multe întâlniri oficiale prin țară pe marginea acestui subiect.

Subiectul a trezit însă orgoliile mai multor lideri locali ai PSD și PNL, care au început să se certe asupra modului în care ar trebui regionalizată România și în privința capitalelor de regiune.

Vicepremierul Dragnea nu a explicat și pus în discuție publică care vor fi competențele care vor trece de la puterea centrală – Guvern la autoritățile regionale.

Ultima versiune a proiectului regionalizării, dezbătut în interiorul USL, prevedea 8 sau 9 regiuni de dezvoltare. Eșecul modificării Constituției a reprezentat în fapt și eșecul regionalizării, deoarece fără modificarea Legii Fundamentale, regiunile nu puteau deveni unități administrativ-teritoriale.

De la regionalizare la descentralizare

În luna septembrie, liderii USL au înlocuit tema regionalizării cu cea a descentralizării. Ea reprezenta transferul unor competențe de la ministere către autoritățile locale. Cabinetul Ponta și-a angajat răspunderea pe proiectul descentralizării în luna noiembrie, iar vicepremierul Dragnea descria aceasta situație ca „o rupere de comunism”.

La începutul lunii ianuarie 2014, judecătorii Curții Constituționale au decis cu unanimitate de voturi că legea este neconstituțională.

Eșecul din 2013 – temă electorală în 2014

Lista marilor proiecte ratate de USL în 2013 urmează să fie folosită de PNL și PSD în marile bătălii electorale din 2014, europarlamentare și prezidențiale. Tema descentralizării și regionalizării, promovate de vicepremierul Dragnea, urmează să fie folosită de PSD în campania pentru europarlamentare. Nici tema modificării Constituției nu este ignorată de PSD, ea putând fi folosită de prezidențiabilul Victor Ponta.

În schimb, subiectul modificării Constituției reprezintă o temă centrală a campaniei electorale a PNL, mai ales că liderul liberalilor Crin Antonescu a condus comisia de revizuire a Constituției.