Planuri ambițioase pentru digitalizarea completă a serviciilor publice până în 2027 / Bogdan IVAN: Nu lăsăm pe nimeni în urmă

Publicat: 24 09. 2024, 15:31

This browser does not support the video element.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a evidențiat marți angajamentul Guvernului României de a nu lăsa pe nimeni în urmă în procesul de digitalizare a administrației publice. Ivan a subliniat că investițiile din Programul național pentru transformarea digitală a autorităților administrației publice locale sunt realizate inteligent, acoperind atât comunitățile mici, precum comunele din România, cât și centrele urbane, inclusiv Bucureștiul.

„Ne adresăm tuturor cetățenilor, de la tineri la adulți și până la bunicii noștri, mulți dintre ei fiind activi pe rețelele de socializare. Obiectivul nostru este ca interacțiunea cu statul să fie la fel de simplă ca administrarea unui cont de social media”, a declarat Bogdan Ivan la Radio București FM.

Acesta a menționat că aproximativ 9 milioane de români au conturi pe rețelele de socializare, ceea ce sugerează că aceștia ar trebui să poată interacționa cu statul la fel de ușor și eficient.

Programul „Digi Local”, va asigura comunicarea eficientă între bazele de date ale administrației publice locale și centrale, eliminând necesitatea ca cetățenii să se deplaseze de la un ghișeu la altul, a precizat ministrul Digitalizării.

Statul va comunica eficient în interiorul său, între ministere, agenții și primării, iar cetățenii vor primi documentele necesare, cum ar fi adeverințe sau acte de identitate, în format online, a explicat Bogdan Gruia Ivan.

Până în 2027, Guvernul României își propune să digitalizeze minimum 60 de servicii publice, disponibile prin aplicația unică.

Care sunt finanțările DigiLocal pentru primării și consilii județene?

Finanțarea se va acorda diferențiat, în funcție de tipul Beneficiarului, respectiv:

  • finanțare în cuantum de maxim 75.000 lei pentru primăriile de comune
  • finanțare în cuantum de maxim 125.000 lei pentru primăriile de orașe
  • finanțare în cuantum de maxim 175.000 lei pentru primăriile de municipiu și primăriile de sector din București
  • finanțare în cuantum de maxim 250.000 lei pentru consiliile județene și primăria Capitalei

În situația în care valoarea produselor și serviciilor din cererea de finanțare depășește limitele de mai sus, diferența va fi suportată de către Beneficiar, din fonduri proprii iar, în cuprinsul cererii de finanțare vor fi detaliate cheltuielile eligibile care se vor acoperi din finanțarea prin Program.

Descrierea și obiectivele Programului

Programul național pentru transformarea digitală a autorităților administrației publice locale va îmbunătăți interacțiunea dintre cetățeni, mediul de afaceri și sectorul public prin digitalizarea serviciilor publice.

Programul se adresează exclusiv autorităților executive la nivelul unităților administrativ – teritoriale (UAT) și se derulează în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 56/2024 și a Normelor aferente.

  1. dezvoltarea unor module informatice noi care să îmbunătățească activitatea autorităților locale din România prin demararea unui proces de digitalizare accelerată;
  2. echipamentele IT necesare unui sistem informatic (echipamente IT, echipamente pentru comunicații, și echipamente conexe, inclusiv licențe);
  3. migrarea către noi sisteme și infrastructuri digitale;
  4. dezvoltarea de noi aplicații informatice;

CITEȘTE ȘI:

Bogdan Ivan anunță un NOU termen pentru cloudul guvernamental: ,,În luna martie 2025, adică aproape 2 ani, mai devreme”

Ministerul DIGITALIZĂRII vrea să transforme entitățile publice/ PRIMĂRIILE și CONSILIILE JUDEȚENE se pot înscrie online pentru accesarea FINANȚĂRII