Plecări din PNL. Șase deputați, între care un fost ministru, i se alătură lui Tăriceanu. Antonescu: „Sunt oameni întreținuți de PSD”
Deputații Andrei Gerea, Nicu Marcu, Viorel Teodorescu, Sorin Teju, Viorel Palașcă și Nicolae Alexandri și-au anunțat demisia din PNL. De asemenea, a anunțat că părăsește PNL și Bogdan Nica, fost secretar regional al PNL pentru regiunea Sud-Muntenia.
Deputatul liberal de Argeș Andrei Gerea a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că va demisiona din PNL în urma congresului acestui partid, pe motiv că PNL fuzionează „cu partidul care și-a bătut joc de români”, el spunând că prin această fuziune „liberalismul a fost aruncat la coș”.
„Am decis să demisionez din Partidul Național Liberal după mai bine de 24 de ani, pentru că, odată cu congresul de ieri, partidul în care m-am înscris eu a încetat să mai existe. Partidul Național Liberal, așa cum îl știm cu toții, nu mai este din cauza faptului că s-a hotărât fuziunea cu Partidul Democrat Liberal. Dacă ar fi fost o simplă fuziune, cum au mai fost și altele în istoria de după 1990, nu aș fi văzut nicio problemă, dar vorbim aici de o fuziune cu acel partid care a dus România într-un punct extrem de jos. Se fuzionează cu partidul care și-a bătut joc de români și de România, cu partidul care a călcat în picioare valorile democrației, instituțiile statului și în ultimă fază votul a 7,4 milioane de români. Oamenii care au făcut toate aceste lucruri încă sunt în conducerea Partidului Democrat Liberal și, din păcate, am avut ieri și surpriza neplăcută de a-i vedea râzând la Congresul PNL. Veniseră în vizită sau în inspecție, nu știu cum să zic. Eu nu pot să stau în același partid cu acești oameni care au batjocorit pensionari, profesori, medici, oameni bolnavi, să ne aducem aminte cum ajunseseră să moară oamenii la porțile spitalelor și așa mai departe”, a declarat, duminică, deputatul Andrei Gerea.
De asemenea, el acuză modul în care s-a desfășurat Congresul PNL. „Cooperativa a funcționat și s-a mers până acolo încât delegațiile la acest congres au fost făcute pe sprânceană. Am exemplul Argeșului, dar înțeleg din discuțiile cu colegii mei că și în alte județe a fost aceeași situație, adică toți cei care au dat semne că nu ar fi de acord cu fuziunea cu partidul Democrat liberal nu au fost delegați”, a mai spus deputatul de Argeș.
Andrei Gerea a precizat că se va alătura partidului pe care îl va înființa Călin Popescu Tăriceanu și că va susține candidatura acestuia pentru președinția României.
Deputatul de Bacău Nicu Marcu și-a anunțat și el demisia din PNL. „Am intrat în politică pentru că am crezut în abordarea pe a promovat-o USL, formula de guvernare social-liberală, în care chiar cred pentru că sunt profesor de economie. Dacă lucrurile s-au întors așa, nu am ce să caut în altă direcție”, a declarat deputatul Nicu Marcu, duminică, pentru MEDIAFAX, precizând că nu a participat la congresul PNL.
Marcu a mai spus că se va implica în înființarea noului partid promovat de Călin Popescu Tăriceanu. „Eu cred în el, pentru că are o istorie de 25 de ani în Partidul Liberal și a și demonstrat că poate să facă ceva. A fost în structura guvernamentală până la nivel de premier și s-a dovedit că țara patru ani de zile a funcționat foarte bine”, a adăugat deputatul.
Și deputatul de Giurgiu Viorel Teodorescu a confirmat că va părăsi PNL, nemulțumit de fuziunea cu PDL, și se va înscrie în partidul pe care îl va înfiinîa Tăriceanu. „Am fost nevoit să trec la un nou partid liberal, am fost, sunt și voi rămâne liberal, pentru a urmări aceste deziderate, să scăpăm de acel PDL, acea guvernare, acel președinte, care nu au adus nimic bun României. Încercăm să construim ceva astfel încât populației să-i fie bine. Dacă se va pune problema suspendării (lui Traian Băsescu – n.r.) noi vom vota pentru suspendare, dacă nu, la finalul mandatului”, a afirmat Teodorescu.
La rândul său, deputatul de Prahova Sorin Teju a declarat corespondentului MEDIAFAX că va demisiona din PNL și se va alătura lui Călin Popescu Tăriceanu. „Vreau să continui promovarea ideologiei în care cred și care mă reprezintă, ideologia liberală. Cu toate acestea, nu pot ignora votul pe care l-am primit din partea electoratului. Am fost candidat USL și consider că nu pot nedreptăți un segment considerabil de cetățeni care au crezut în mine, nu-i pot nedreptăți pe oamenii care mi-au fost alături. Așa că îmi anunț intenția de a demisiona din PNL din cauza incompatibilității dintre interesele partidului și interesele oamenilor din colegiul pe care îl reprezint. Voi continua să militez pentru doctrina liberală fiindu-i alături lui Călin Popescu Tăriceanu”, a spus Teju.
Deputatul liberal de Mehedinți Viorel Palașcă a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că intenționează și el să demisioneze din PNL și să se înscrie în partidul pe care îl va înființa Călin Popescu Tăriceanu, fiind nemulțumit de proiectul fuziunii PNL-PDL. „Îmi mențin poziția de a fi împotriva fuziunii PNL-PDL, datorită votului primit în 2012, care a fost unul împotriva PDL. Nu înțeleg rațiunea pentru care se face această fuziune. Consider că nu va duce la o întărire a PNL și a identității PNL, iar în aceste condiții iau în calcul să plec din partid. Soluția cea mai bună pentru România în momentul de față este ca președintele României să fie Călin Popescu Tăriceanu pentru că este un om cu o vastă experiență politică”, a spus Viorel Palașcă.
El a precizat că va face anunțul plecării sale din PNL săptămâna viitoare și că se va afla lângă Tăriceanu în demersurile acestuia de înființare a unui nou partid liberal.
Totodată, și-a anunțat plecarea din PNL și deputatul liberal de Prahova Nicolae Alexandri, fost secretar al PNL Prahova și fost președinte al PNL Ploiești până în urmă cu câteva zile, când întreaga conducere a filialei municipale a fost dizolvată.
„Faptul că Congresul a validat ieșirea PNL din ALDE și intrarea în PPE, precum și faptul că după cum ați văzut în ceea ce privește păstrarea denumirii, identității, ducerea mai departe a adevăratului PNL nu s-a realizat, am decis să părăsesc Partidul Național Liberal în zilele următoare. Mă voi alătura demersului de păstrare a identității liberalismului”, a declarat Nicolae Alexandri pentru corespondentul MEDIAFAX.
Bogdan Nica, fost secretar regional al PNL pentru regiunea Sud-Muntenia, a anunțat și el că va demisiona din PNL. „Nu cred că mai are rost să rămân într-un partid care deja și-a schimbat complet direcția. Așa că în cel mai scurt timp voi demisiona și voi contribui alături de alți colegi la construirea unui alt partid liberal în România”, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, Bogdan Nica, care în 19 iunie a demisionat din toate funcțiile din partid, acuzând mascarada din PNL.
Acesta a precizat că la baza deciziei sale de a pleca din PNL stau mai multe motive.
„Motivele care m-au determinat să iau această decizie sunt mai multe. Este vorba despre modul în care de ceva timp încoace se iau deciziile în acest partid, modul în care s-a votat, cu bilețele, lipsa totală de democrație, direcția unde se duce acest partid, nu neapărat prin fuziunea cu PDL-ul, discursul băsist pe care-l au cei care acum câteva luni de zile aveau cu totul și cu totul alte poziții, răsucirile repetate. Am asistat și la revenirea revenirii lui Crin Antonescu… Toate acestea sunt lucruri pe care electoratul le va taxa și totuși când ești în politică trebuie să te îndrepți către electorat și nu către anumite vedete vremelnice ale politicii”, a mai spus Bogdan Nica.
Plecarea lor a fost explicată de fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, în cheia relației acestora cu PSD. „Sunt oameni întreținuți de PSD, deși au primit recunoaștere și onoruri imense de la PNL”, a comentat Antonescu, într-o intervenție la Digi 24.
Pe de altă parte, senatorul Daniel Barbu, aflat și el pe picior de plecare, a precizat pentru Mediafax că se află într-o „perioadă de reflecție” pentru câteva zile, pentru a se decide dacă își va prezenta sau nu demisia din PNL.
Potrivit unor surse liberale, alți câțiva parlamentari PNL ar urma să părăsească partidul în perioada următoare. Sâmbătă, a anunțat că demisionează din PNL deputatul Grațiela Gavrilescu, ea reclamând că la Congres „s-a votat după cum era aranjat și bilețele au circulat” și precizând că se va alătura partidului liberal pe care îl va fonda Călin Popescu Tăriceanu.
Fostul președinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, vineri, printr-un comunicat, că va inția imediat procedurile pentru înființarea unui nou partid liberal și strângerea de semntări pentru înscrierea candidaturii sale la prezidențiale.