Prima pagină » Știri politice » PMP cere demiterea lui Marius Budăi. „România are nevoie de soluţii reale pentru creşterea nivelului de trai al populaţiei, nu de o bocitoare în funcția de ministru al Muncii”

PMP cere demiterea lui Marius Budăi. „România are nevoie de soluţii reale pentru creşterea nivelului de trai al populaţiei, nu de o bocitoare în funcția de ministru al Muncii”

PMP cere demiterea lui Marius Budăi. „România are nevoie de soluţii reale pentru creşterea nivelului de trai al populaţiei, nu de o bocitoare în funcția de ministru al Muncii”
Marius Budăi, ministrul Muncii / Sursa: Guvernul României

Partidul Mişcarea Populară solicită liderilor coaliției de guvernare – premierul Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal, şi Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social Democrat, demiterea urgentă din funcţia de ministru al Muncii a lui Marius Budăi (PSD), a transmis formațiunea politică, printr-un comunicat de presă. Motivul, potrivit documentului citat, îl reprezintă „declaraţiile scandaloase” despre imposibilitatea creşterii pensiilor mici şi faptul că nu ar putea trăi cu 1.700 de lei net pe lună. „România are nevoie de un ministru al Muncii care să vină cu soluţii reale pentru creşterea nivelului de trai al populaţiei, nu de o bocitoare la Palatul Victoria aşa cum este Budăi”, au transmis reprezentanții PMP.

Conducerea PMP vrea schimbarea ministrului Muncii, în contextul discuțiilor despre drepturile pensionarilor.

„Dacă Guvernul îşi doreşte creşterea pensiilor mici, acest lucru se poate face foarte uşor prin majorarea punctului de pensie pentru toată lumea şi aplicarea unor formule diferenţiate de impozitare (aşa cum se întâmplă şi în prezent cu pensiile peste 4.000 de lei) dacă sunt depăşite anumite praguri”, a transmis, joi, PMP.

„Nu există nicio scuză pentru ca PSD să nu-şi respecte angajamentele”

Potrivit reprezentanților formațiunii, guvernele succesive ale PSD şi PNL au refuzat aplicarea legii pensiilor (263/2010) prin care punctul de pensie trebuie majorat cu inflaţia + 40% (în anul 2022) a creşterii salariului mediu net pe economie, furând practic anual din banii bătrânilor.

„Budăi trebuie demis: şi pentru incompetenţă, dar şi pentru ipocrizie. Când era în Opoziţie, era mare susţinător al creşterii pensiilor cu 40%. Brusc, după ce a redevenit ministru, fiind reciclat de Ciolacu din pepiniera lui Dragnea, Budăi s-a transformat în mare bocitoare care plânge pe umărul oamenilor a neputinţă. Cât să mai tolerăm atitudinea aceasta dispreţuitoare în care mereu alţii sunt de vină: până acum, Bruxelles-ul, acum Constituţia şi CCR, mâine cine mai urmează? Nu există nicio scuză pentru ca PSD să nu-şi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat înainte de a intra la guvernare. Dacă nu pot sau nu vor, să recunoască şi să-şi ceară scuze românilor pentru minciunile pe care le-au vândut”, a declarat preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

În acest context, PMP reaminteşte o declaraţie făcută de Marius Budăi pe vremea când PSD era în Opoziţie în noiembrie 2020: „Din prima zi de când am format Guvernul această majorare trebuie să fie aplicată din două puncte de vedere. Orice Guvern din România trebuie să se învețe că legile trebuie respectate. Avem o lege. Nu ești în stare, pleci acasă. Nu modifici legile după bunul plac, cheltui banii bugetului într-o formă în care ne îngrozim. Din rațiuni economice trebuie ca veniturile românilor să crească. Sunt bani în buget”.

În plus, susțin reprezentanții PMP, declaraţia ministrului Muncii că el n-ar putea trăi cu un venit net de 1.700 de lei este însă şi mai condamnabilă. „Pe de o parte, trădează socialismul de caviar al PeSeDiştilor care se suie repede în copac când ajung într-o funcţie publică. Pe de altă parte, arată că guvernanţii actuali habar nu au ce se întâmplă cu adevărat în România”, se arată în comunicatul transmis.

Potrivit PMP, peste jumătate din populaţia adultă aflată pe teritoriul României în acest moment obţine venituri nete mai mici de 1.700 de lei pe lună, detaliind categoriile socio-profesionale luate în calcul:

  • a) Sunt aproximativ 1,5 milioane de angajaţi care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie – 1.524 de lei net);
  • b) Peste 60% dintre pensionarii români sub pensia medie lunară de 1.666 de lei – aproximativ trei milioane de pensionari;
  • c) Aproape 1 milion de bătrâni câştigă pensia socială minim garantată de 1.000 de lei. (ajutor social)
  • d) Sunt înregistraţi aproape 500.000 de români şomeri;
  • e) Aproape 200.000 de români primesc ajutorul social denumit venit minim garantat.
Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele

Citește și