PMP, reacție la declarațiile liderului Ungariei. Cristian Diaconescu cere MAE să dea un răspuns pe măsură
PMP a taxat imediat reacția avută de liderul maghiar Janos Ader. Președintele Ungariei a comparat luni, 23 august, anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia cu semnarea Tratatului de la Trianon, în urma căruia Imperiul Austro-Ungar s-a desființat și oficial, iar România a recuperat Transilvania.
Drept replică la cele spuse de Ader, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și actual președinte al Partidului Mișcarea Populară, a intervenit.
„O manifestare directă, fățișă de politica revizionistă”
„Președintele Ianos Ader a declarat la Kiev, cu ocazia lansării Platformei Crimeea, că înțelege drama Ucrainei într-un context „similar” celui prin care a trecut Ungaria, după Tratatul de la Trianon. O manifestare directă, fățișă de politica revizionistă, exprimată permanent în ultimii ani și care devine, deja, inadecvată în lumea occidentală.
PMP consideră că România are obligația de a reacționa la astfel de afirmații și să respingă, hotărât, aceste comparații nefericite. Este, mai mult decât evident, că Ungaria profită de fiecare eveniment internațional pentru a redeschide subiectul Trianon, deși Europa are acum o cu altă construcție politică, Uniunea Europeană, fără imperii, fără „închisoarea popoarelor”, fără asuprirea unor nații. Având în vedere nivelul ridicat instituțional și cadrul internațional în care s-au făcut aceste afirmații, PMP consideră că Ungaria are obligația de a prezenta explicații la un nivel diplomatic corespunzător”, s-a scris pe pagina de Facebook a PMP.
Janos Ader: „În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc trauma Trianonului”
Luni, Janos Ader declarase: „Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”.
Președintele ungar a făcut această afirmație prezent fiind la Kiev, la summitul inaugural al Platformei Internaționale Crimeea. Și premierul român Florin Cîțu era prezent la această reuniune.
„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean.
Ignorarea, în cadrul şcolilor, a limbii materne a unei comunităţi naţionale, restricţionarea utilizării limbii materne în spaţiul public, ameninţarea cu amenzi şi sancţiuni a celor care îşi folosesc limba maternă – nesocotind, astfel, obligaţiile internaţionale la care ţara s-a angajat – nu este doar o încălcare gravă a drepturilor minorităţilor, ci şi un lucru care nu este demn de o ţară care s-a angajat să fie democratică, şi în plus, nu este nici în beneficiul naţiunii majoritare”, a mai spus Áder.