PMP cere preşedintelui „să coboare din turnul de fildeş” şi să convoace şedinţă CSAT pentru facturile la energie
Partidul Mișcarea Populară (PMP) a transmis, printr-un comunicat, că îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis „să coboare din turnul de fildeş” şi să convoace şedinţă CSAT pentru facturile la energie.
Popularii îi solicită șefului statului să dea dovadă de mai multă implicare în gestionarea crizei sociale şi economice generate de facturile colosale la gaze şi curent.
Reprezentanții PMP au reamintit că partidul a solicitat deja o lege care să permită eşalonarea plăţii facturilor la curent şi gaze pe întreg parcursul anului 2022 aşa cum s-a întâmplat în 2020 pe perioada Stărilor de Urgenţă şi de Alertă.
Aceștia au dat exemplul Franței, țară în care executivul a ordonat scăderea preţului de furnizare a energiei către companii şi către populaţie; „A se lua exemplul Franţei unde Guvernul a ordonat EdF scăderea preţului de furnizare a energiei către companii şi către populaţie; 3) Implementarea cu celeritate a Componentei 6 privind Energia din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care ar putea să aducă 1,62 de miliarde de euro în România chiar în anul 2022. Sunt 6 reforme la care s-a angajat România şi 5 proiecte de investiţii care ar putea începe anul acesta. Spre exemplu investiţia I3, presupune „dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaz, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate”; 4) Modificarea Legii off-shore astfel încât România să înceapă procesul de exploatare a gazelor din Platforma Continentală a Mării Negre”.
PMP a solicitat o lege care să permită eşalonarea plăţii facturilor
Reprezentanții PMP au reamintit că partidul a solicitat deja o lege care să permită eşalonarea plăţii facturilor la curent şi gaze pe întreg parcursul anului 2022 aşa cum s-a întâmplat în 2020 pe perioada Stărilor de Urgenţă şi de Alertă.
„Reamintim faptul că PMP a solicitat deja o lege care să permită eşalonarea plăţii facturilor la curent şi gaze pe întreg parcursul anului 2022 aşa cum s-a întâmplat în 2020 pe perioada Stărilor de Urgenţă şi de Alertă. Ar exista patru mari avantaje: 1) Scade presiunea imediată asupra bugetelor românilor şi nu există riscul unor debranşări; 2) Se câştigă timp în care guvernanţii pot lua măsuri efective pentru scăderea facturilor şi instituţiile de reglementare şi control se pot ocupa să verifice dacă legislaţia în vigoare cu plafonarea şi compensarea a fost aplicată corect de către furnizorii de gaze şi curent; 3) Se opreşte acumularea unor penalităţi colosale pentru populaţie; 4) Între timp, sunt şanse mari să se rezolve problemele sistemice internaţionale care au condus la explozia preţurilor de producţie la gaze naturale”, au transmis reprezentanții PMP.