Prima pagină » Știri politice » PNL A ALES: IOHANNIS

PNL A ALES: IOHANNIS

Delegația Permanentă a PNL a decis candidatul la prezidențiale.

Klaus Iohannis sau Crin Antonescu? Aceasta a fost întrebarea zilei la PNL, iar răspunsul a fost dat în cadrul Delegației Permanente, câștigător fiind Klaus Iohannis, actualul președinte al PNL, care obține astfel și calitatea de prezidențiabil. El a obținut 111 voturi, iar Crin Antonescu 55 de voturi. Votul a fost secret, în sală fiind instalate cabine de vot. De la ședință au lipsit peste șaptezeci de liberali.

„Toată lumea este mulțumită, domnul Iohannis pentru că a fost desemnat , partidul că a făcut desemnarea, eu pentru că ceea ce am solicitat, această pronunțare printr-un vot clar, corect, exact, elegant, s-a făcut. Cred că este un scor normal, în limitele normalului un scor foarte bun pentru câștigător, și ce vroiați, chiar să nu iau niciun vot. Nu am pus sub semnul întrebării proiectul domnului Iohannis, mă refer la un proiect prezidențial, pentru că el nu a existat. Evident că după desemnare acest proiect se va construi și probabil foarte repede și o să vă spun atunci”, a declarat Iohannis după numărarea voturilor pentru prezidențiabil.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că la începutul discursului său, fostul președinte PNL, Crin Antonescu, le-a cerut colegilor să nu se discute prea mult despre sondaje, deoarece „nu are rost să detaliem conținutul, știm că Iohannis stă mai bine”.

„Nu a fost colegial ca rezultatele unuia dintre sondaje să fie scurse către presa cu cinci ore înainte de a avea loc o dicuție la nivel de vârf. Vreau să candidez deoarece pot reprezenta mai bine valorile liberale. În ciuda sondajelor consider că pot da această bătălie, nu aș ezita și cred că am șanse veritabile de a câștiga. Toți din această sală am dorit să fim conducători ai partidului, dar acest lucru înseamnă responsabilitate: alegerea de azi nu se poate face in spatele invocării sondajelor, a unor persoane. Votul nominal l-am cerut deoarece niciodată nu crezut și nu pot să cred că membri ai PNL pot fugi de responsabilitate„, le-a spus Antonescu celor prezenți la Delegația Permanentă, potrivit unui deputat PNL.

Antonescu a continuat, subliniind că nu i se pare că fuziunea cu PDL merge bine și că i-a adresat trei întrebări lui Klaus Iohannis, dar nu a primit răspunsuri la ele. Cele trei întrebări au fost puse de Crin Antonescu într-un interviu acordat gândul în urmă cu o săptămână.

Klaus Iohannis a oferit răspunsuri la întrebările puse de Antonescu în interviul din gândul într-o conferință de presă la sediul din Kiseleff.

Președintele PNL s-a prezentat drept un candidat „activ, acceptat de multă lume, care a mai trecut prin campanii electorale”.

„Aș fi un candidat rezonabil. Aș fi un președinte vizionar, mediator și integrator. Viziunea mea este cu PNL, iar nu pe lângă PNL. Dacă voi câștiga voi continua alături de PNL, dacă voi pierde voi continua cu PNL reforma clasei politice românești”, a fost mesajul lui Iohannis în fața Delegației Permanente.

Sondajul intern, comandat de actuala echipă de conducere, îl cotează pe Klaus Iohannis cu prima șansă în a câștiga alegerile prezidențiale. Sondajul a fost realizat telefonic de IRSOP în perioada 10 – 17 iulie. Potrivit acestuia, Klaus Iohannis are cele mai mari șanse în a-l învinge pe Victor Ponta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Dacă Iohannis are în sondajul intern 21% intenție de vot, Antonescu a ajuns la o cotă minimă de 6%, deși la începutul anului era prezidențiabilul cu cele mai mari șanse în a câștiga bătălia pentru Palatul Cotroceni. Într-o confruntare directă cu candidatul PSD, scorul ar fi Ponta – Iohannis 49% – 43%, în timp ce în Ponta l-ar învinge pe Antonescu cu 53% – 29%.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru gândul că mai mulți vicepreședinți PNL au încercat să-l convingă pe Crin Antonescu să se retragă din competiția internă pentru stabilirea prezidențiabilului, dar acesta a refuzat. Liderii PNL susțin că o confruntare Iohannis – Antonescu în Delegația Permanentă va slăbi partidul, dar și candidatul la prezidențiale și că este preferarabil să se vină în Delegație cu un candidat unic.

Antonescu a declarat în mai multe rânduri că sondajul este „irelevant” și că decizia trebuie să fie una politică. Mai mult, într-un interviu acordat gândul, fostul președinte PNL a lansat varianta unui vot deschis în cadrul Delegației Permanente pentru stabilirea prezidențiabilului.

„Ceea ce eu doresc eu cu adevărat și din plin este ca responsabilitatea unei decizii politice majore să fie luată de fiecare membru al Delegației Permanente. Să nu mai fie pasată, fie pe președintele partidului, fie pe doi-trei oameni din jurul lui, fie pe rezultatul unui sondaj indiferent cum e el. Nu știu când și ce fel de sondaj vom avea, eu nu mă împotrivesc cercetărilor sociologice, am spus doar că un sondaj pe termen scurt sau doar telefonic nu sunt relevante și că până la urmă orice sondaj sau orice cercetare sociologică vom face toți, tot o decizie politică vom lua. Ceea ce îmi doresc, pentru ca toți să fim cu conștiința împăcată ca responsabilitatea să fie luată de toți oamenii, care prin statut sunt în situația de a lua această decizie în PNL, în Delegația Permanentă”, a declarat Antonescu în interviul gândul.

Mesajul lui Crin Antonescu a iritat mai mulți vicepreședinți apropiați de Klaus Iohannis, aceștia declarând pentru gândul că „dacă Antonescu vrea vot deschis îl va avea”. Cu toate acestea, statutul PNL prevede vot secret când votul se acordă pentru anumite funcții.

Cum s-a ajuns la confruntarea Iohannis – Antonescu

Klaus Iohannis a venit în PNL datorită lui Crin Antonescu și a fost propulsat la Congresul din februarie 2013 în poziția de prim-vicepreședinte al partidului.

De la venirea în PNL, profilul lui Iohannis a fost cel de premier, în campania electorală pentru europarlamentare avansându-se ideea unui tandem Iohannis – premier, Antonescu – președinte. Actualul președinte al PNL a declarat la Gândul Live, în timpul campaniei la europarlamentare, că se simte mai pregătit pentru funcția de premier decât cea de președinte.

Cu toate acestea, Iohannis a dezvăluit că a început să se gândească la o candidatură la prezidențiale încă din 2001.

Culoarul să spre prezidențiale s-a deschis în momentul în care Antonescu și-a dat demisia după scorul înregistrat la europarlamentare. Într-un dialog avut între Iohannis și Antonescu, în prima săptămâna după europarlamentare, primul și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale.

Imediat, Antonescu, pentru a nu se vedea pus în fața unui război intern pentru calitatea de prezidențiabil, s-a retras din această competiție.

Rămas singur, Iohannis a crezut că Congresul de la sfârșitul lunii iunie îl va valida în funcția de președinte al partidului, dar și de prezidențiaibil.

Rezoluția lui Iohannis prezentată la Congres, în care se vorbea de un candidat unic al PNL la prezidențiale, a fost retrasă după ce delegații au cerut candidatura lui Crin Antonescu, iar acesta a acceptat să revină în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Conducerea PNL a decis ca prezidențiabilul să fie ales pe 21 iulie în cadrul Delegației Permanente, unde se va prezenta și un sondaj privind șansele lui Iohannis și Antonescu de a câștiga bătălia din toamnă.

Scorul de 6% cu care este cotat Antonescu în sondajul intern, este cel mai slab de când acesta este măsurat în calitate de prezidențiabil. În octombrie 2012, Antonescu afirma că are 38% intenție de vot, în timp ce Victor Ponta are doar 14%. În noiembri 2013, același Antonescu anunța că are 32% intenție de vot, iar Victor Ponta se află la 24 – 25%. La începutul acestui an, mai multe institute de sondare au prezentat date potrivit cărora Antonescu nu ar intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

„Nu se întâmplă acest lucru. Una la mână, sondajele, după părerea mea, nu vor arăta acest lucru, doi la mână, eu nu-mi doresc acest lucru. Candidatul PNL pentru Președinție este clar Crin Antonescu, pe care-l voi sprijini și care va fi președintele României. Nu contează nivelul de încredere în politicianul respectiv, ci intenția de vot. Pe intenție de vot domnul Antonescu stă bine, iar eu sunt undeva pe coada clasamentului, chit că am un procentaj relativ mare la încredere. Nu e niciun paradox și acest lucru nu se va schimba semnificativ”, răspundea Klaus Iohannis în luna martie, când a fost întrebat dacă va candida la prezidențiale în cazul în care sondajele vor arăta că este mai bine clasat decât Crin Antonescu.

 

Citește și