Prima pagină » Știri politice » PNL a depus moțiunea de cenzură „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”. Ce scrie în documentul prin care opoziția vrea să dea jos Guvernul Tudose

PNL a depus moțiunea de cenzură „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”. Ce scrie în documentul prin care opoziția vrea să dea jos Guvernul Tudose

PNL a depus moțiunea de cenzură „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă
Detalii pe Gândul.

„Ordonanța care a răvășit sistemul fiscal din România, care pune în pericol dezvoltarea economică a României, care creează un haos în toate domeniile, care reprezintă un atac împotriva mediului de afaceri și angajaților, atât din sectorul privat, cât și din sectorul public, alături de înrăutațirea dramatică a tuturor indicatorilor economici stau la baza acestei decizii”, a motivat președintele PNL, Ludovic Orban, decizia de a depune moțiunea de cenzură.

Liberalii au luat, totodată, decizia de a constitui trei grupuri de lucru. Primul este un grup politic, format din Raluca Turcan, liderul deputaților PNL, Iulian Popescu, liderul grupului de la Senat și din prim-vicepreședintele PNL Ilie Bolojan, mandatul său fiind de a purta discuții cu toate grupurile parlamentare și politice, mai puțin PSD, pentru a negocia și pentru a obține sprijin pentru moțiunea de cenzură.

CE SCRIE ÎN DOCUMENTUL PRIN CARE LIBERALII VOR SĂ DEA JOS GUVERNUL TUDOSE

„Vă îndemnăm să votați pentru adoptarea acestei moțiuni de cenzură și retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru că știm că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriți distrugerea economiei, încetați atacul la Justiție, nu scoateți România din Uniunea Europeană!”, afirmă PNL în moțiunea de cezură intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”.

PNL susține că demiterea Guvernului Tudose trebuie să ducă „imediat și automat la abrogarea ordonanțelor de urgență care au generat haosul fiscal și să oprească atacul la independența Justiției”,

„Actuala guvernare PSD-ALDE a reușit într-un timp record să provoace un haos generalizat în toate domeniile vitale – de la sănătate și educație, la fiscalitate, justiție sau infrastructură”, arată PNL.

Liberalii susțin că beneficiile unei creșteri economice substanțiale au fost anulate de măsurile populiste și haotice luate în economie de „cuplul de economiști de renume mondial Dragnea – Tudose împotriva mediului de afaceri și a contribuabililor onești din această țară”.

„Iresponsabilitatea, prostia și ticăloșia sunt puse împreună de Dragnea și camarila sa într-o combinație letală, care nu poate conduce România decât spre dezastru!”, se arată în moțiune

Liberalii reprosează PSD-ALDE că a preluat la începutul anului frâiele guvernării cu o economie stabilă, cu perspective bune și sănătoase și au delolat-o, „improvizând o casă din chirpici”.

„Poate pe dumneavoastră, domnule Dragnea, domnule Tudose, vă umflă râsul în sinea voastră, gândindu-vă la ce potlogărie faceți. Dar pe români îi umflă plânsul când se uită în buzunar și constată că toate prețurile cresc, ratele la fel, salariile scad sau, în cel mai fericit caz, rămân aceleași, contribuția la Pilonul 2 de pensii scade, iar impozitele și taxele cresc”.

PNL îi îndeamnă pe liderii coaliției să „îndrăznească să creadă” că prețurile la carburanți au crescut cu 12% numai din august până în noiembrie, electricitatea s-a scumpit cu 7% în octombrie față de septembrie, și cu 12% față de decembrie anul trecut, cursul a depășit 4,64 Lei/Euro și indicele ROBOR este la un nivel mai mult decât dublu față de începutul anului (de la 0,8% la peste 2%).

Liberalii critică și diminuarea investițiilor în primele 9 luni ale anului, față de anul trecut, cu 20%.

„Domnule Dragnea, cu cât insistați să atacați independența Justiției, cu atât îi veți convinge pe tot mai mulți că, în realitate, urmăriți doar închiderea propriilor dosare penale, iar demersul dumneavoastă va fi sortit eșecului. Ideea că PSD realizează o presupusă „reformă în Justiție” este echivalentă cu un nonsens, e ca și cum hoții strigă hoții!”.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat, pe 8 noiembrie, că va propune Biroului Executiv al partidului depunerea unei moțiuni de cezură împotriva guvernului Tudose, afirmând că liberalii vor sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR ordonanța de modificare a Codului Fiscal. „Văzând calamitatea fiscal bugetară care riscă să lovească România, calamitate provocată de guvernul de habarniști economici conduși de Terente, PNL anunță următoarele decizii: vom sesiza Avocatul Poporului în vederea atacului la CCR pentru neconstiuționalitatea ordonanței, în cazul în care va fi emisă; voi propune Biroului Politic Executiv care se întrunește luni depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului”, declara președintele PNL, Ludovic Orban.

Decizia a fost luată oficial, cu unanimitate de voturi, luni, într-o ședință a Biroului Politic Executiv la care au fost invitați și membrii grupurilor parlamentare ale PNL.

„Ordonanța care a răvășit sistemul fiscal din România, care pune în pericol dezvoltarea economică a României, care creează un haos în toate domeniile, care reprezintă un atac împotriva mediului de afaceri și angajaților, atât din sectorul privat, cât și din sectorul public, alături de înrăutațirea dramatică a tuturor indicatorilor economici stau la baza acestei decizii”, a motivat președintele PNL, Ludovic Orban.

Liberalii au luat, totodată, decizia de a constitui trei grupuri de lucru. Primul este un grup politic, format din Raluca Turcan, liderul deputaților PNL, Iulian Popescu, liderul grupului de la Senat și din prim-vicepreședintele PNL Ilie Bolojan, mandatul său fiind de a purta discuții cu toate grupurile parlamentare și politice, mai puțin PSD, pentru a negocia și pentru a obține sprijin pentru moțiunea de cenzură.

„PNL a decis și formarea grupului pentru dialog cu societatea civilă și unul organizatoric care să vină în sprijinul demersului liberalilor și pentru a crea o presiune asupra parlamentarilor pentru susținerea acestei moțiuni de cenzură”, a adăugat Orban.

Prima întâlnire a liderilor de grup liberali a avut loc marți, cu conducerea USR, acest partid fiind cooptat la redactarea moțiunii. „Am decis să inițiem împreună această moțiune de cenzură și, de asemenea, să ne adresăm celorlalte formațiuni de opoziție să susțină această moțiune de cenzură. Este în interesul românilor să scăpăm de această guvernare falimentară”, a declarat liderul deputaților PNL Raluca Turcan, la Parlament, după întâlnirea cu reprezentanții USR.

La rândul său, președintele USR, Dan Barna, a declarat că USR și PNL lucrează la un text comun al moțiunii de cenzură. „Susținem această moțiune de cenzură. (…) Timp de un an de zile această guvernare coruptă și toxică nu a făcut altceva decât să încerce să strâmbe legile României, pentru că în situația aceasta suntem și am văzut mesajul cetățenilor, pentru a rezolva probleme punctuale, probleme de clică ale actualei majorități PSD-ALDE și atunci o moțiune de cenzură este în mod evident instrumentul democratic și instrumentul parlamentar pe care îl avem la dispoziție și pe care îl susținem cu toată tăria pentru a oferi cetățenilor alternativa unei guvernări normale care să se refere la ceea ce înseamnă guvernarea unui stat”, a declarat Dan Barna.

PNL a reușit să obțină și susținerea PMP, chiar dacă partidul condus de Traian Băsescu a criticat faptul că liberalii nu vin cu o alternativă la actualul guvern. „În mod categoric vom susține orice demers împotriva PSD, însă îmi pun două întrebări: unu – atunci când un partid de opoziție serios vrea să dărâme un Guvern, trebuie să vină și cu un plan de rezervă bine definit. Îmi primul rând vrem să știm, dacă îl dăm jos pe Tudose, pe cine punem în loc?”, a spus, marți, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a precizat, în replică la solicitarea PMP de a avansa o propunere de premier a opoziției, concomitent cu depunerea moțiunii de cenzură împotriva PSD, că nu este de acord cu ideea de a vinde blana ursului din pădure. „Vreți să vindem blana ursului din pădure, acum, și să vă spunem ce Guvern va propune PNL? Nu. Trebuie să vedem care sunt forțele de opoziție și parlamentare dispuse să valorifice acest moment extraordinar de important pentru România, și anume de a opri această guvernare”, a spus Turcan.

În pofida acestui schimb de replici, Raluca Turcan a fost în măsură să anunțe, miercuri, că partidul lui Traian Băsescu strânge semnături pentru moțiunea de cenzură. „Am avut discuții cu reprezentanți ai PMP. Se strâng semnături pentru moțiune”, a precizat Turcan.

Însă șirul succeselor PNL s-a oprit aici. Întâlnirea cu grupul minorităților naționale din Camera Deputaților nu a adus decât promisiunea că membrii grupului vor analiza textul moțiunii, text pe baza căruia vor lua o decizie. „A fost o discuție, nu o negociere (…) Am să le transmit colegilor mei textul moțiunii și vom avea o ședință luni în care vom analiza acest text. Dincolo de chestiunea punctuală a moțiunii a fost o discuție foarte bună pe teme foarte diverse”, a declarat deputatul Varujan Pambuccian, liderul de grup al minorităților.

Convorbirile de marți cu conducerea UDMR s-au dovedit fără rezultat pentru liberali, în pofida argumentelor lor „Indiferent de etnie este în interesul cetățenilor acestei țări să facem ca prosperitatea să ajungă mai repede și mai mult la nivelul cetățeanului de rând. Și românii și maghiarii își doresc exact exact același lucru. Discuția cu dl Hunor Kelemen a fost ca în urma consultării cu colegii din UDMR să se poziționeze față de acest demers al Opoziției (…) Vor discuta cu colegii din UDMR pentru că domniile lor consideră că sunt și unele măsuri bune care s-au luat în actuala guvernare. Probabil că vor face o analiză temeinică și vor decide în consecință”, a spus Raluca Turcan.

A doua zi însă, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a anunțat că parlamentarii UDMR nu vor semna textul moțiunii de cenzură, invocând deschis declarații ale lideri ai PNL percepute ca ostile față de minoritatea maghiară. „Relația UDMR-PNL e o relație care în acest moment e destul de încărcată de niște declarații din partea colegilor de la PNL. Nu poți să chemi moții și să spui să fie pregătiți la Țebea că vor fi chemați iarăși în luptă împotriva maghiarilor, nu poți spune ca șef de partid așa ceva, iar apoi să ceri voturile noastre”, a spus Hunor pentru MEDIAFAX.

Totodată, liderul UDMR a precizat că, matematic, nu există suficiente voturi în opoziție pentru a trece moțiunea de cenzură, chiar dacă se iau în calcul și membrii Uniunii. „Pe noi ne interesează cine va fi premierul, cu ce program de guvernare vin și în ce direcție vor să ducă țara. Cu noi, fără noi, deci eu nu discut portofoliul, nu discut intrarea la guvernare, nu asta este important, dar vreau să știu în ce direcție vor să meargă. Ei au spus că asta după vot, le-am spus: măi, nu merge așa, după vot, ci discutăm înainte”, a susținut Kelemen Hunor.

De asemenea, liderul maghiar a precizat că PNL a refuzat să le prezinte aceste aspecte. „Ei nu au spus sau nu o să spună despre aceste aspecte și le-am spus că în acest moment nu există condițiile pentru a ne pregăti o acțiune politică comună. Dar eu nu am nimic împotriva moțiunii de cenzură. Cum vom vota, vom vedea. În acest moment, e o altă discuție, dar nu vom semna și nu vom fi alături de PNL în această inițiativă”, a conchis Kelemen.

Nici la discuția cu deputații neafiliați nu s-a obținut o promsiune fermă de susținere din partea acestora, însă ulterior Daniel Constantin (Partidul Pro România) a anunțat că el va vota moțiunea. În schimb, cei din Pro România au asigurat PNL că vor susține demersurile de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților și au susținut că aceeași procedură ar trebuie inițiată și la Senat, vizându-l pe Călin Popescu-Tăriceanu.

Autor

Citește și