PNL, alianță cu partidul lui Mircea Geoană pentru alegerile locale
Protocolul dintre PNL și PSRO va fi înscris pe oridinea de zi a comisiei de unificare și a Biroului Politic Național al PNL, care vor avea loc luni, potrivit unor surse liberale.
Totodată, duminică are loc o ședință a Comitetului Liderilor PSRO – format din Biroul Național de Conducere și liderii filialelor județene.
Protocolul dintre PNL și PSRO vine după ce PSD a încheiat înțelegeri cu partidul condus de Gabriel Oprea, UNPR, și cel condus de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, ALDE.
Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a criticat protocoalele încheiat de PSD cu UNPR și ALDE, numindu-le „cecuri în alb”.
”(…) Dacă membrii UNPR și ALDE își imaginează că prezentând aceste cecuri în alb, la urne, vor intra în Parlament, cred că se înșeală și vor vedea la momentul potrivit cât valorează aceste bucăți de hârtie”, a declarat președintele PNL București, Cătălin Predoiu.
Întrebat dacă cele două protocoale semnate nu izolează PNL, Cătălin Predoiu a replicat că PSD, ALDE și UNPR sunt din punctul de vedere al PNL o ”adunătură (…) care nu corespunde așteptărilor cetățenilor”.
Liderii PSD și ALDE au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în vederea alegerilor locale, președintele PSD, Liviu Dragnea, precizând că vor există discuții în vederea unei candidaturi comune PSD-ALDE-UNPR la primăria Capitalei. Dragnea a explicat că, în conformitate cu acest protocol, ALDE și PSD pot face alianțe în teritoriu doar împreună, PNL, MP sau alte partide fiind nefrecventabile. Cele două partide vor stabili după locale condițiile pentru o alianță electorală la alegerile parlamentare din anul 2016.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, și președintele UNPR, Gabriel Oprea, au semnat la începutul lunii un procotol de colaborare care prevede că organizațiile pot încheia alianțe în vederea alegerilor locale, o decizie definitivă privind liste comune pentru alegerile parlamentare urmând să fie luată ulterior. De asemenea, potrivit acordului, UNPR nu va susține modificarea legislației electorale în sensul revenirii la votul în două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.