Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat miercuri, în cadrul audierilor în fata comisiilor parlamentare, că programul Tomata va continua și în acest an, urmând ca beneficiarii să dețină un registru de evidență a tratamentelor, urmând a fi verificate plantările, pentru a nu se repeat situația în care au fost depuse dosare, dar nu existau culturile.
“Continuă şi în acest an programul Tomata cu câteva îmbunătăţiri, zicem noi. Pentru a monitoriza calitatea tomatelor care se oferă populaţiei, beneficiarii vor trebui să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor, adică să îşi treacă ce substanţe, de unde le procură şi ce substanţe folosesc pentru a trata plantele respective şi ei vor fi instruiţi de către cei de la Autoritatea Naţională Fitosanitară. De asemenea, pentru acurateţea datelor privind suprafeţele deţinute şi cultivate în aşa fel încât să nu mai fie accidente, cum au semnalat cei de la direcţiile agricole judeţele, unde s-au depus doar dosare şi nu erau lucrările respective şi plantări, am cerut o copie a filelor din Registrul Agricol deschis la primării, repet la cererea direcţiilor agricole judeţene. Verificarea se face la începutul rodirii şi înainte de începerea recoltării, perioada de înscriere va fi până în 15 aprilie şi verificarea producţiei până în 15 iunie”, a declarat ministrul Agriculturii, potrivit news.ro
El a precizat că aceste date au fost stabilite cu beneficiarii programului, iar cantitatea minimă care trebuie comercializată este de trei tone la o mie de metri pătraţi.
“Pentru prima parte a programului am identificat o sumă 40 de milioane de euro, urmând ca la rectificare să găsim surse să finanţăm şi ciclul doi la fel cum am făcut şi decembrie anul trecut”, a explicat ministrul.
Măsura a fost luată pentru a se evita tratamentele dăunătoare în cazul legumelor.
Termenul limită de înscriere în program este 15 aprilie 2020, iar termenul limită de valorificare a producției este 15 iunie 2020, inclusiv.