„Președintele PNL, Ludovic Orban, a luat act de solicitările sindicatelor, ale organizațiilor de business din această țară care cer oprirea acestor experimente fiscale și, în perioada următoare, vom continua consultările cu mediul de afaceri și cu reprezentanții angajaților pentru a identifica și pentru a pune la punct acțiuni de protest împotriva acestor măsuri fiscale, să oprim această harababură care a venit peste capul românilor”, a declarat Dancă, într-o conferință de presă, organizată la finalul unei întâlniri pe care liberalii au avut-o cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României.
PNL va avea în perioada următoare întrevederi și cu alte sindicate și organizații de business pentru a hotărî calendarul acțiunilor de protest împreună, a precizat Dancă, adăugând că liberalii iau în calcul „toate formele de protest”.
„Avem, cu siguranță, în vedere inclusiv acțiuni de protest în stradă sau participarea la forme de protest sub forma unor petiții adresate Guvernului”, a spus purtătorul de cuvânt al partidului.
Liberalii vor să îi ceară Avocatului Poporului să sesizeze CCR. „Ne pregătim să-i solicităm Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională sub aspectul faptului că nu este întemeiat caracterul de urgență al acestei ordonanțe de urgență, plus celelalte instrumente de opoziție pe care le avem în Parlament (…), vizavi de aceste măsuri”, a precizat Dancă.
Pe 26 octombrie, ministrul de Finanțe Ionuț Mișa a anunțat reducerea contribuțiilor sociale și creșterea acestora în dreptul salariaților. „Contribuțiile scad cu 2 puncte procentuale. Din totalul contribuțiilor de la 39,25 plătite azi șla un salariu brut se vor reduce și vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuții în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuții plătite în dreptul firmei 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului. Deci vor fi mai mulți bani pentru pensie și sănătate pentru angajat. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuție care se va numi «contribuție asiguratoare pentru muncă»”, a mai anunțat ministrul de Finanțe.
De asemenea, Mișa a mai spus că va fi redus numărul de contribuții plătite în prezent de salariat și angajator, de la nouă la trei – contribuția pentru pensie – CAS, plătită pentru salariat, contribuția pentru sănătate – CASS, plătită pentru salariat, precum și contribuția asiguratoare pentru muncă, suportată de angajator.