Prima pagină » Știri politice » PNL atacă la CCR înființarea Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009

PNL atacă la CCR înființarea Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009

PNL atacă la CCR înființarea Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009
PNL a sesizat CCR cu privire la modificarea regulamentului Camerei Deputaților referitor la constituirea Comisiei de anchetă pentru alegerile din 2009, susținând că se încalcă principiul separației puterilor în stat. Sesizarea a fost semnată și de deputați ai USR.

Pe 9 mai, Camera Deputaților a adoptat hotărârea de modificare a regulamentului, fiind abrogat articolul 74, care prevedea că „anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activități care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanțe de judecată” și că „o anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activitățile care constituie obiectul ei, situație în care Biroul permanent al Camerei Deputaților anunță organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speță, aflate în arhiva Camerei Deputaților”.

În opinia PNL, decizia de abrogare a articolului respectiv încalcă principiul separației puterilor în stat, prevăzut de Constituția României, acesta fiind motivul pentru care liberalii au sesizat Curtea Constituțională.

„Suntem în situația în care, prin ancheta parlamentară, care reprezintă o activitate cu profund caracter politic, poate fi influențată administrarea probelor în cadrul unei anchete judiciare. Rezultă, din această modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, că activitatea puterii legislative poate influența, în orice moment, activitatea puterii judecătorești. Textul abrogat constituia o garanție legală a respectării principiului separației puterilor în stat, în aplicarea dispozițiilor art. 1, alin. (4) din Constituția României. Per a contrario, abrogarea art. 74 din Regulamentul Camerei Deputaților înlătură garanția legală invocată mai sus și generează premisa încălcării principiului separației puterilor în stat”, se menționează în sesizarea înaintată Curții Constituționale.

Comisiile Juridice reunite ale Parlamentului au adoptat pe 10 mai un raport privind constituirea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009. Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 a stabilit să-i invite la audieri, săptămâna viitoare, pe Dan Andronic, Ana-Maria Pătru (AEP), Mircea Geoană, Dan Șova, Viorel Hrebenciuc, Vasile Blaga și Marcel Opriș.

Forul a fost constituit ca urmare a unui articol publicat de Dan Andronic, în care jurnalistul susținea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi erau preocupați, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

Anterior formării comisiei, Parchetul General a deschis un dosar penal în care se investighează posibile fapte de abuz în serviciu și falsificare a documentelor și evidențelor electorale.