PNL cere audierea lui Grindeanu în Parlament pe tema a două ordonanțe „la fel de grave precum OUG 13, dar cu impact economic”
„Am depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților solicitarea noastră de audiere la Ora primului ministru pentru premierul Grindeanu (în data de 6 martie-n.r.) și, la Senat, solicitare scrisă de dezbatere în regim de urgență a ordonanțelor 6 și 9 și de respingerea lor”, a declarat președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la finalul ședinței BPN.
Raluca Turcan a afirmat că ordonanțele economice 6 și 9 sunt „la fel de grave precum OUG 13, dar cu impact economic”. Este vorba despre ordonanța 6 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice și OUG 9, privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative.
„Premierul Grindeanu trebuie să răspundă de ce aceste două ordonanțe crează un asemenea arbitrariu și o lipsă de transparență în cheltuirea banilor publici. În spatiul economic s-a creat posibilitatea de a da credite de angajament din partea autorităților locale, fără nici un fel de limită, ceea ce înseamnă o recuperare care se va vedea în timp a acestor credite de angajament. Practic, se va contoriza la deficitul bugetar, în câțiva ani. În plus, a fost exclusă sancțiunea folosirii acestor bani peste anumite plafoane și de la un capitol la altul, ceea ce, în concluzie, înseamnă arbitrariu”, a susținut Turcan.
Turcan a spus că cele două ordonanțe economice transformă autoritățile locale în „vasali” ai PSD pentru că 30 de miliarde din bani publici pentru credite de angajament „pot fi luate oricum, fără plafon și fără sancțiuni”, instituind o dependență a autorităților locale față de pixul și bunăvoința ministrului Dezvoltării Regionale.
Liderul interimar al PNL a afirmat că cele două ordonanțe nu au produs încă efecte.
„În Parlament, se poate corecta această greșeală sau acest abuz uriaș al Guvernului Grindeanu. (…) Este de neacceptat ca 30 de miliarde de euro să fie folosite într-un mod discreționar de Guvern”, a adăugat Turcan.