„Ce înseamnă, până la urmă, să crească leafa celui care muncește, iar acesta să simtă și el puțin din creșterea economică? Înseamnă să poată cumpăra astăzi mai mult decât putea cumpăra ieri! Dacă ieri a dus acasă o pâine, astăzi să ducă două pâini! Păi, în această logică firească, să-mi spună domnul Dragnea care este acel angajat care se poate lăuda cu un asemenea salt de bunăstare? În primul rând, nici măcar nu s-au majorat salariile dascălilor sau medicilor, potrivit mărețelor promisiuni electorale, iar prețurile deja au luat-o razna, mai ales la produsele de bază”, arată Florin Roman într-o postare pe pagina de Facebook a PNL.
Deputatul acuză puterea că tot ceea ce a promis până acum a fost praf în ochi, cu atât mai mult cu cât prețurile au crescut și vor crește în continuare în multe zone: la unele alimente de bază, la utilități, chiar și în cazul produselor la raft, majorări care se resimt puternic în buzunarele românilor.
„La unele alimente de bază prețurile au crescut și cu peste 20% față de anul trecut! Utilitățile au fost și ele nemiloase, mai ales energia electrică. Apoi, înțelegem că din toamnă Guvernul Tudose va transfera toată incompetența sa în majorarea prețului benzinei și al tuturor produselor de la raft! Așadar, încă o tăiere a puterii de cumpărare a salariaților și pensionarilor din România. Toate calculele, inclusiv ale BNR ne arată că o creștere a prețului la benzină îi va face pe toți românii, angajați sau pensionari, mai săraci!”, încheie acesta.
Declarațiile vin în contextul în care Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de lei până la finalul acestui an, majorând accizele la carburanți, începând cu 1 septembrie. Astfel, printr-un proiect de ordonanță de modificare a Codului Fiscal se propune revenirea la nivelul accizelor din 2016. Guvernul explică că nivelul încasărilor a scăzut considerabil în primul semestru al anului în curs după eliminarea supraccizei, dar și reducerii TVA, măsuri de altfel promise de PSD în campania electorală.
Mai exact, actul normativ prevede majorarea taxelor pentru carburanți. Astfel, până la finalul anului, se propune ca acciza la benzină cu plumb să fie 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri, față de momentul prezent în care valoarea acesteia este de 2.530 lei/tonă și 1.948,23/1,000 de litri. În cazul benzinei fără plumb, acciza ar urma să fie, de la 1 septembrie, de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri. În prezent, taxele sunt de 2.151,13 de lei/tonă și 1.656,36 de lei/1.000 de litri.
În cazul motoriniei acciza va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri. Valoarea actuală este de 1.796,53 de lei/tonă, respectiv 1.518,04 de lei/1.000 de litri.