„În loc să aprecieze comportamentul corect al românilor cinstiți, plătitori de taxe și impozite, guvernul Dăncilă se pregătește să le pună în cârcă alte biruri fiscale pentru a acoperi gaura de la buget. Măsurile de eliminare a unor sporuri din administrația publică, de creștere a accizelor și introducere unor taxe noi la unele produse alimentare, anunțate de Guvern, sunt măsuri de criză care arată că guvernarea eșuată a majorității PSD-ALDE a ajuns la fundul sacului. Este nevoie de măsuri urgente de eficientizare a cheltuielilor publice și de oprirea risipei bugetare pe sinecuri politice și contracte clientelare pentru ca România să revină la normalitate în ceea ce privește gestiunea finanțelor publice, nu de paliative care să cosmetizeze o realitate economică tot mai dură”, a transmis Ionel Dancă, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Purtătorul de cuvânt al PNL a adăugat că guvernul PSD-ALDE recurge la măsuri de criză pentru a acoperi gaura din buget,
„Guvernarea PSD – ALDE a ajuns la fundul sacului și recurge la măsuri de criză pentru a acoperi gaura imensă de la bugetului statului de peste 20 de miliarde de lei, provocată în primele șase luni ale anului de măsurile lor economice proaste. În ciuda dezastrului din trezoreria statului, generat de o guvernarea haotică, coaliția PSD – ALDE, obișnuită să guverneze numai în favoarea infractorilor, a mai adoptat o Ordonanță de Urgență pentru a-i scăpa de probleme pe cei care nu respectă legea și nu-și plătesc taxele și impozitele la timp. În loc să combată fenomenul infracțional din toate domeniile, să restabilească ordinea și legea în țară, să reducă evaziunea din economie și să recupereze sumele datorate de la cei care își ascund averile în spatele unor firme cu pierderi, guvernarea PSD – ALDE îi „premiază” cu ștergerea datoriilor”, mai transmite Dancă.
El a afrimat că amnistia fiscală poate fi justificată doar în cazul în care statul nu și-a achitat taxele și impozitele din cauza aplicării legii greșite din partea organelor fiscale.
„O amnistie fiscală nu poate fi justificată decât atunci când statul este vinovat pentru neachitarea unor taxe și impozite din cauza interpretării sau aplicării greșite a legii din partea organelor fiscale. Altfel, ștergerea discreționară a unor datorii distorsionează concurența din piață între contribuabilii corecți și cei necinstiți și încurajează eludarea legii. Peste 90% dintre români își plătesc dările către stat la timp și ar trebui să beneficieze de bonificații pentru comportamentul lor corect, cel puțin în compensație egală proporțional cu ștergerea de datorii pentru cei rău-platnici”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.
Reacția purtătorului de cuvânt al PNL vine în urma adoptării a mai multor măsuri fiscale în ședința Executivului de miercuri.
Noi măsuri fiscale pentru a ajuta datornicii să își plătească restanțele de peste un milion de lei au fost adoptate în ședința de Guvern. Printre măsuri se află și plata eșalonată a obligațiilor bugetare, conversia în acțiuni a obligațiilor, stingerea restanțelor prin darea în plată a unor imobile.
Conform proiectul, măsurile vizează persoanele fizice sau juridice cu datorii de peste un milion de lei și posibilitatea ca, în 6 luni, debitorul să opteze pentru restructarea financiară și să pregătească un plan de restructurare elaborat de către un expert independent.
Măsuri: plata eșalonată a obligațiilor bugetare, conversia în acțiuni a obligațiilor, stingerea restanțelor prin darea în plată a unor imobile.La acestea se adaugă anularea unor obligații bugetare principale în proporție de maxim 50%, din totalul acestora, funcție de capacitatea financiară de plată a debitorului.
Proiectul mai prevede amânarea la plată a accesoriilor datorate de contribuabili în vederea anulării dacă planul de restructurare se finalizează cu succes.