PNL nu votează bugetul. Cîțu: PSD l-a trecut într-o viteză amețitoare prin comisii. Nici măcar un singur amendament nu a fost luat în considerare
„La începutul dezbaterilor pe buget, în comisii, eu și colegii mei am luat în serios aceste dezbateri și am pregătit amendamente care să corecteze derapajele bugetului. Asta și plecând și de la discursurile pacificatoare ale liderului suprem al PSD în legătură cu participarea tuturor la bunăstarea țării. Credeți că așa s-a intamplat? Nici vorbă. PSD -ul a trecut într-o viteză amețitoare prin comisii tot bugetul și nici măcar un singur amendament nu a fost luat în considerare”, a declarat Florin Cîțu, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului.
În acest context, Cîțu a menționat faptul că Executvul a aprobat ordonanța numărul 9/2017 care prorogă unele măsuri din legea finanțelor publice 500/2002, despre care susține că va „permite PSD-ului lucruri care viciază profund concepția despre elaborarea unui buget”.
„Prin această ordonanță au reușit să modifice legea finanțelor publice ca să ascundă, fără să răspundă însă, obligațiile lor politice. Cu asemenea derogare de la legea bugetului, împreună cu un buget făcut și votat numai de ei, la care adăugăm proiectul grațierii și ordonanța cu modificarea Codului Penal, PSD-ul ar fi putut să facă orice din buget fără să răspundă penal. Aceasta este miza. Banii!!!”, a argumentat Cîțu.
Senatorul PNL mai susține că „în cazul unei crize sau al unei defecțiuni majore a economiei, primii expuși riscurilor sunt cei 70%”, însemnând pensionarii și angajații din sectorul public, iar „primele salarii și pensii care se vor reduce dacă PSD dă greș sunt tot ale lor”. Mai mult, Cîțu acuză PSD că prin acest buget, „ascunde și eventualele nerealizări din programul sau de guvernare”.
„S-au folosit de niște șiretlicuri, supradimensionarea fondurilor europene, șmecheria cu credite de angajament ca să mascheze deficitul bugetar depășit, șmecheria de la apărare, nealocarea a 6% din PIB pentru învățământ. Plus o decizie care arată dispreț față de partenerii europeni, reducerea contribuției noastre la UE, asta în timp ce la buget fondurile UE pe care trebuie să le primim sunt supradimensioante”, a încheiat Florin Cîțu.
Și parlamentarii USR au anunțat, luni, că vor vota împotriva bugetului pe 2017, susținând că proiectul este nerealist, cheltuielile fiind subevaluate, iar încasările supraevaluate, potrivit Mediafax.
Ședința de plen comun pe marginea bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017 a început la ora 13:00 și au loc dezbateri generale, dar și dezbateri pe anexele proiectului de lege. Marți, la ora 10, plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului ar urma să dea votul final pe proiectul de lege, care va fi apoi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, potrivit Mediafax.