„PNL consideră că promovarea unei noi legi a amnistiei și grațierii colective nu va rezolva actuala problemă din penitenciare. O astfel de măsură poate induce un sentiment de teamă în societate, poate determina o presiune socială, va consuma noi resurse în cazul celor care nu se află într-o situație de reabilitare și va duce în cele din urmă la același grad de ocupare în penitenciare, în condițiile unei rate actuale de recidivă de 70% conform reprezentanților CSM”, potrivit rezoluției adoptate de Biroul Politic Național al PNL.
PNL a propus și amenajarea de spații de detenție în cazărmile dezafectate, „utilizând astfel regimul deschis și semi-deschis, proiect demarat la începutul anului 2012 de Ministerul Justiției și Ministerul Apărării și aflat într-un stadiu incert”.
Liberalii îi cer Ralucăi Prună să prezinte în fața Parlamentului un raport privind stadiul implementării Strategiei naționale de reintegrare a deținuților.
„PNL solicită Guvernului și Ministerului Justiției să prezinte la începutul sesiunii parlamentare măsurile legislative pentru soluționarea acestei situații și cere ca acestea să fie însoțite de un raport privind stadiul implementării măsurilor prevăzute în Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate. Avertizăm asupra faptului că foarte multe din măsurile cuprinse în Planul de implementare a Strategiei au termene de 6 luni sau un an, termene care nu au fost respectate”, se arată în rezoluție.
Liberallii susțin ameliorarea condițiilor din penitenciare prin programe de reinserție socială a deținuților.
„Guvernul și autoritățile abilitate trebuie să se concentreze asupra reducerii ratei de reîntoarcere în penitenciare a celor eliberați, prin operaționalizarea Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2015-2019, adoptată în 2015, și a programului de probațiune aflat din nefericire în stadiu incipient”, potrivit sursei citate.
Liberalii afirmă că este inacceptabilă nerespectarea legilor care reglementează cadrul și condițiile de detenție și faptul că „de ani de zile sunt tolerate practici de corupție și abuzuri în penitenciare”.
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, joi, că nu are ca prioritate amnistierea și grațierea, precizând că astfel de decizii nu servesc societății românești și că lucrează la un set de măsuri care vor fi supuse dezbaterii săptămâna viitoare și înaintate Parlamentului în sesiunea din toamnă.