PNL propune înființarea de centre de detenție și centre educative pentru minori în cele 8 regiuni ale țării. PROIECT
„Centrele educative și centrele de detenție sunt instituții specializate în recuperarea socială a persoanelor internate, care se înființează prin hotărâre a Guvernului, în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, după cum urmează: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și București Ilfov”, potrivit proiectului de lege inițiat de deputatul PNL Laurențiu Leoreanu și susținut de mai mulți liberali, care propune modificarea Legii nr. 245/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de liberatte dispuse de organel judiciare în cursul procesului penal.
Centrele educative și de detenție ar urma să funcționeze în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Inițiativa legislativă mai prevede că mijloacele financiare necesare funcționării, dotării și investițiilor din cetrele educative și din centrele de detenție sunt asigurate de la bugetul de stat în proporție de 50%, prin Administrația Națională a Penitenciarelor. De asemenea, în proporție de 50%, fondurile vor proveni din bugetul consiliilor județene din regiunea respectivă, proporțional cu numărul de locuitori din fiecare județ.
De asemenea, mijloacele necesare funcționării, dotării și investițiilor din centrele educative și din centrele de detenție pot fi asiguate din venituri proprii, precum și din donații și sponsorizări.
„Delincveța juvenilă reprezintă una dintre cele mai mari probleme sociale cu care se confruntă România la ora actuală. În condițiile actuale, un minor care comite o infracțiune nu beneficiază de atenția necesară a statului și de programe de reabilitare, poate recidiva și poate deveni un pericol pentru societate, ca adult”, susține deputatul PNL Laurențiu Leoreanu, în expunerea de motive.
În România există doar două centre de detenție: Brăila-Tichilești și Craiova, respectiv două centre educative: Buziaș și Târgu Ocna.
„Această realitate ridică numeroase probleme în condițiile în care potrivit legii de executare a pedepselor și măsurilor educative, programele de reabilitare nu pot fi puse în aplicare în mod corespunzător pentru că acestea sunt supraaglomerate, iar personalul, uneori insuficient, nu poate acorda atenția necesară minorilor aflați în centre de detenție din acest motiv”, susține inițiatorul proiectului.
Proiectul de lege a fost depus la Senat, Camera Deputaților urmând să aibă ultimul cuvânt.