PNL propune modificarea modului de actualizare a pensiilor militare / Proiect legislativ depus la Senat

Publicat: 12 09. 2024, 15:23
Actualizat: 12 09. 2024, 18:42

Senatorii și deputații PNL au depus la Senat o propunere legislativă care urmărește modificarea modului de actualizare a pensiilor militare de stat. Propunerea liberalilor a fost introdusă cu solicitarea de a fi discutată în regim de urgență, asta în condițiile în care Guvernul a majorat prin OUG plafonul de impozitare a pensiilor militarilor de la 2.000 la 3.000 lei.

Inițiatorii acestei propuneri legislative sunt senatorii Daniel Fenechiu, Nicoleta Pauliuc, Virgil Guran și Cristian Țăgârlaș, alături de deputații Gabriel Andronache și Laurențiu Leoreanu.

Proiectul vizează completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin introducerea a trei noi articole care reglementează actualizarea cuantumului pensiilor militare ori de câte ori se majorează solda de grad sau salariul militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special.

Modificările propuse:

Conform inițiativei PNL consultate de Gândul, cuantumul pensiilor militare de stat va fi actualizat pe baza următoarelor criterii:

„Art. 59′ – (1) Cuantiumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad, salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentajele stabilite la art. 29, 30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:
a) potrivit gradului militar profesional avut la data trecerii în rezervă încetării raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție îndeplinite în lunile consecutive de acttivitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
b) în funcție de gradul militar/profesional deținut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și media soldelor de funcție/salariilor de funcție deținute în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

Art. 59′ – În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Casa de pensii sectorială reactualizează toate pensiile aflate în plată în conformitate cu dispozițiile prevăzute la art. 59′.
Art 59′ — Prevederile art. 59′ nu se aplică pensionarilor militari care exercită funcția de membrii ai Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcții asimilate acestora, cât și celor care au calitatea de parlamentar, pe perioda exercitării acestor funcții”, se arată în propunerea legislativă depusă miercuri la Senat.

CITIȚI ȘI:

Guvernul a aprobat OUG care majorează pragul de impozitare a pensiilor militare / CES a avizat favorabil proiectul