PNL pune pe hold proiectul „senatorului” Klaus Iohannis / BEC și AEP trebuie să se pronunțe / Reprezentantul PNL nu a ajuns la ședința BEC

Publicat: 23 09. 2024, 12:10
Actualizat: 23 09. 2024, 17:00

Partidul Național Liberal (PNL) a sesizat Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru a obține o decizie referitoare la amendamentul care ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.

UPDATE 16:55

Solicitarea PNL a fost inclusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Biroului Electoral Central de luni, au precizat surse din cadrul BEC.

Ședința a început fără prezența reprezentantului PNL. Dacă acesta nu va ajunge la ședință, sesizarea liberalilor va fi amânată pentru următoarea întâlnire.

UPDATE 15:10 

Proiectul de lege al PNL care permite președintelui României să candideze la alegerile parlamentare se află în cursul procedurii legislative și va fi discutat săptămâna viitoare în Comisia juridică a Senatului.

Anunțul a fost făcut luni de liderul grupului parlamentar liberal din Senat, Daniel Fenechiu, care a subliniat că decizia vine în contextul solicitării adresate BEC și AEP pentru clarificarea necesității modificării legii.

La solicitarea mea, s-a stabilit termenul de raport săptămâna viitoare, luni, având în vedere faptul că Partidul Național Liberal s-a adresat Biroului Electoral Central și Autorității Electorale Permanente cu o solicitare de clarificare a necesității sau nenecesității modificării legii pentru scopul urmărit de lege, respectiv participarea președintelui la încheierea termenului de mandat la alegerile parlamentare, a declarat Fenechiu.

Liderul liberal a explicat că proiectul va fi analizat în regim de urgență în Comisia juridică, iar dacă BEC și AEP vor oferi răspunsuri care ar putea schimba decizia politică, aceasta va fi respectată.

Noi nu modificăm Constituția, noi respectăm Constituția și reluăm o soluție care a fost validată de Curtea Constituțională în 2004. Textul este identic cu cel de atunci, Constituția e aceeași. Deci, pentru aceeași rațiune, pentru aceeași identitate, soluția nu poate fi diferită, a subliniat Daniel Fenechiu.

Știrea inițială:

Sesizarea vine în urma unei opinii formulate de Consiliul Legislativ cu privire la amendamentul propus de liberali la Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

Surse din rândul liberalilor precizează că dezbaterea acestui amendament nu va fi pusă pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului până când nu va primi un răspuns oficial din partea BEC.

Discuția care a fost azi dimineață a fost ca să ne adresăm BEC-ului și AEP-ului pe problema declarației făcute de Marcel Ciolacu, care îl citează pe Florin Iordache (n.red – președintele Consiliului Legislativ) că președintele în funcție poate candida prin efectul deciziei din 2004, fără să fie nevoie de modificare a legii, a trasnsmis senatorul Daniel Fenechiu pentru Gândul.

Sesizarea făcută de liberali ar putea fi discutată în ședința Biroului Electoral Central programată pentru luni, de la ora 15:00, spun surse din cadrul BEC.

Anunțul vine în contextul în care Partidul Social Democrat (PSD) a decis, în unanimitate de voturi, în ședința Biroului Politic Național (BPN), să voteze împotriva proiectului depus de PNL, care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze ca independent la alegerile parlamentare, precizează surse politice. (detalii AICI)

Marcel Ciolacu a anunțat, înaintea ședintei BPN, că le va recomanda colegilor să voteze împotriva proiectului PNL.

O să vă spun după ce mă consult cu colegii mei. Dacă doriți părerea mea personală, pe care mi-am conturat-o în acest moment, eu o să recomand colegilor din Parlament să nu votăm un astfel de proiect, a declarat președintele PSD înaintea reuniunii, a spus liderul social-democraților.

Ce prevede amendamentul depus de PNL

Săptămâna trecută, parlamentarii PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache au depus o propunere legislativă care prevede că președintele României poate candida ca independent, în ultimele trei luni ale mandatului, pe listele unui partid sau ale unei alianțe la alegerile parlamentare. (detalii AICI)

Modificarea vizează Legea 208/2015, prin introducerea la art. 52 a sintagmei „nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele Românieie este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”.

CITEȘTE ȘI:

ȘEDINȚA PSD pe amendamentul Iohannis. Marcel Ciolacu: Le recomand colegilor să voteze împotrivă / PSD decide să voteze împotrivă (surse)

Drum deschis pentru „senatorul” Klaus Iohannis / PNL a depus proiectul pentru modificarea legii

Adrian NĂSTASE, despre „senatorul” Iohannis: Cel care purta GEACA roșie la manifestațiile împotriva PSD cere voturile de la ciuma roșie