Prima pagină » Știri politice » PNL sesizează Curtea Constituțională. Orban: „Șova, nu scapi nici în gaură de Ponta!”

PNL sesizează Curtea Constituțională. Orban: „Șova, nu scapi nici în gaură de Ponta!”

PNL sesizează Curtea Constituțională. Orban: „Șova, nu scapi nici în gaură de Ponta!
PNL sesizează CCR. Orban: "Șova, nu scapi nici în gaură de Ponta!""

PNL a decis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la decizia Senatului de a respinge cererea DNA de reținere și arestare preventivă în cazul lui Dan Șova, a anunțat prim-vicepreședintele Ludovic Orban, care a precizat că sesizarea va fi depusă vineri.

Orban i-a transmis și un mesaj lui Dan Șova: „Șova, nu scapi nici în gaură de Ponta!”.

Prim-vicepreședintele PNL a arătat că sesizarea PNL va fi depusă în cursul zilei de vineri la Curtea Constituțională, având peste 40 de semnături ale senatorilor PNL, în numele cărora se va sesiza neconstituționalitatea, în urma deciziei luate de Senat, în cazul cererii DNA privind reținerea și arestarea lui Dan Șova.

„Sesizarea de neconstituționalitate pe care o adresăm Curții Constituționale are practic două capete de cerere. Primul, cerem neconstituționalitatea articolului 173 din Regulamentul Camerelor, în care se prevede că Senatul hotărăște cu votul secret al majorității membrilor săi. În al doilea capăt de cerere, solicităm CC să constate neconstituționalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului în cazul Șova și să decidă că s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea cererii formulate de ministrul jusitiției, număr necesar stabilit conform Articolului 76 din Constituția României, care prevede că hotărârile Parlamentului se adoptă cu majoritatea senatorilor și deputaților prezenți”, a explicat Ludovic Orban.

Concret, articolul 173 din Regulamentul Senatului este cel în baza căruia senatorii au decis că cererea procurorilor privind reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova este respinsă pentru că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi, adică 85. Pentru această solicitare, 79 de senatori au votat „pentru”, 67 „împotrivă” și cinci s-au abținut.

Acest articol este în contradicție atât cu Regulamentul Camerei Deputaților, dar și cu articolul 76 din Constituția României, care prevede că hotărârile Parlamentului se adoptă cu majoritate simplă, adică jumătate plus unu din membrii prezenți.

După ce DNA a cerut CSM să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că Senatul a intervenit în actul juridic prin refuzul de a decide dacă aprobă sau resping solicitarea procurorilor, și președintele Klaus Iohannis a anunțat că a sesizat deja la CCR votul din Senat.

Șeful statului a cerut magistraților soluționarea unui conflict de natură constituțională între autoritatea judecătorească și Parlament, invocând că aceleași norme legale au fost interpretate diferit fapt ce a permis într-un caz arestarea unui parlamentar, iar în altul nu.

Citește și