„Am mai luat o decizie istorică. Decizia luată astăzi are tot numărul 140. Este vorba despre un vot dat în unanimitate pentru desemnarea drept premier a lui Dacian Cioloș”, a declarat Gorghiu, la finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL.
Aceasta a explicat că ceea ce se va întâmpla după 11 decembrie depinde foarte mult de rezultatele partidelor politice și de majoritatea care se va forma după scrutinul parlamentar. Întrebată despre ipoteza ca Cioloș să se înscrie în PNL, Gorghiu a răspuns că decizia îi aparține în totalitate și că rămâne de văzut ce se va întâmpla după alegeri.
„Eu vă spun că astăzi desemnarea lui Cioloș ca premier din parrtea PNL nu are drept condiție existența carnetului de aprtid. Nu este o condiție statutară, respectăm, cuvântul pe care l-a dat în fața electoratului, să nu se înscrie într-un partid pânăla terminarea mandatului. Vom vede după dacă opțiunea este de a se înscrie, mi se pare nerelevant în acest moment”, a spus liderul PNL, care a evitat să spună dacă îi va cere premierului să se înscrie în partid, arătând că asta„trebuie să-și mai dorească și celălalt”.
„Discuția cu domnul Cioloș a fost pe două direcții: una a vizat compatibilitatea dintre programul de guvernare liberal și platforma „România 100″, iar a doua temă de discuții a fost solicitarea PNL de desemnare a candidatului de prim-ministru din partea liberalilor. Dacian Cioloș va fi propunerea pe care o voi face colegilor mei care își vor exercita votul. Evident, procedura este conform statutului nefinalizată astăzi pentru că un Consiliul Național trebuie să formalizeze decizia din BPN”, a declarat Alina Gorghiu.
Liderul PNL a ținut să precizeze că Cioloș nu se va înscrie în niciun partid politic și că liberalii sunt„perfect de acord” cu această decizie, mai ales că nu există niciun impediment în statutul partidului pentru desemnarea ca propunere de premier a unei persoane care nu are carnet de membru.
„Nu făceam această propunere astăzi dacă primul ministru nu și-ar fi dat acceptul, dar trebuie să așteptăm votul colegilor mei și reacția primului ministru”, a precizat Gorghiu. Aceasta a adăugat că nu poate vorbi despre implicarea lui Cioloș în campania electorală și nici despre prezența sa la mitingul anunțat de liberali, dar că, oricum, singura condiție pentru ca toată lumea să fie mulțumită a fost ca platforma„România 100″ să fie respectată, împreună cu programul de guvernare liberal.
Alina Gorghiu a spus, vineri, la Timișoara, că luni îi va prezenta lui Dacian Cioloș condițiile PNL și că se bucură că a afirmat că un premier tehnocrat nu poate avea „un program de guvernare, ci poate să exprime principii care să stea la baza unui program de guvernare”, fiind apanajul unui partid.
„Ajustarea programului de guvernare a PNL a fost făcută în ultimele luni. Am ținut cont de niște principii sănătoase care stau la baza programului nostru de guvernare. Dacian Cioloș vorbește despre o administrație fără corupție, eficientă, de muncă bine plătită în România, vorbește de niște lucruri care au stat la baza programului de guvernare fără să știm că, la un moment dat, premierul va articula aceste principii. Vom avea, sunt convinsă, într-un viitor apropiat, o discuție cu premierul pe acest program de guvernare și, de ce nu, să-și spună punctul de vedere”, a mai declarat Alina Gorghiu.
Săptămâna trecută, imediat după lansarea platformei „#Romania100 – România la 100 de ani – 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni”, liderul PNL Alina Gorghiu a postat pe Facebook un mesaj de susținere, în care a ținut să arate că „principiile de la care pornește proiectul Dacian Cioloș sunt compatibile cu programul PNL”.
Același mesaj a transmis Gorghiu marțea trecută, la finalul ședinței Biroului Politic Național, când a ținut să puncteze că principiile prezentante de Cioloș se potrivesc „100%” cu programul liberalilor și că va fi făcută o analiză în comisiile de specialitate pentru a vedea cum pot fi integrate cele două viziuni.
„Principiile prezentate de domnul Cioloș sunt 100% compatibile cu ale noastre, prioritățile sunt, în mare parte, convergente cu programul liberal de guvernare. În zilele următoare vom face o analiză, urmează să înaintăm comisiilor de specializate ca să vedem cum se integrează propunerile și soluțiile PNL cu cele ale premierului Cioloș. Mă bucur că primul ministru a raționat corect, pentru că programul de guvuvernare este atributul partidelor politice care vor adera la principiile prezentate”, a declarat marți Alina Gorghiu.
Și vicepreședintele liberalilor, Cezar Preda, a confirmat că PNL l-a susținut și-l va susține în continuare pe actualul premier, acesta declarând marți că speră ca la sfârșitul săptămânii PNL să prezinte o armonizare între platforma anunțată de Dacian Cioloș și programul de guvernare al PNL, afirmând că și-ar dori ca actualul premier să participe la mitingul din noiembrie, pentru care PNL a depus luni solicitare la Primăria Capitalei.
„PNL l-a susținut, îl susține și îl va susține pe Dacian Cioloș. În primul rând, primul ministru este cel care răspunde de activitatea întregului guvern. Noi nu facem diferențe între miniștri și primul ministru. Noi îl susținem pe Dacian Cioloș. Noi nu susținem tehnocrații, guvernul de tehnocrați. Iar faptul că dorim ca susținerea PNL să se materializeze într-o colaborare cu ceea ce dorește domnul Cioloș pentru România eu cred că este de bun augur și merită susținut”, a afirmat Cezar Preda.
Întrebat dacă la miting PNL va susține și platforma anunțată de Dacian Cioloș, Cezar Preda a răspuns afirmativ: „Bineînțeles, pentru că această platformă așa cum am văzut că a fost prezentată are trei direcții pe care PNL le are incluse în programul de guvernare. (…) Noi vom prezenta la sfârșitul săptămânii, sper, o armonizare între ceea ce înseamnă platforma domnului Dacian Cioloș cu ceea ce înseamnă programul PNL”.
Liberalul a mai adăugat la solicitarea jurnaliștilor că și-ar dori ca Cioloș să participe la mitingul care a fost amânat pentru data de 5 noiembrie, Preda precizând că Primăria a dat doar o „semi-aprobare”, comportament care îl „excede” chiar și pe cel al fostului primar Sorin Oprescu.
„PNL în comisia de unificare a decis ca acest miting care nu este încă aprobat în totalitate să nu se mai țină sâmbătă pentru că noi nu mai putem sta până joi, deja s-au reziliat contractele cu autocarele, oamenii erau convocați și deja li s-a spus că nu sunt întrunite toate condițiile pentru a desfășura un miting și va organiza o acțiune în același mod la începutul lunii noiembrie. Noi am convenit să fie data de 5 noiembrie”, a anunțat vicepreședintele PNL Cezar Preda.
Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat marțea trecută că la mitingul din data de 5 noiembrie liberalii își vor lansa candidații și își vor prezenta programul de guvernare, afirmând că partidul va definitiva joi listele pentru parlamentare și va verifica și convergența cu platforma lui Dacian Cioloș.
„Am decis data de 5 noiembrie pentru că weekendul viitor ar trebui să nu avem, niciunul dintre partidele politice vreo manifestare, vorbim despre un an de la Colectiv și trebuie să respectăm memoria celor care au avut un sfârșit tragic la acel moment. Va fi un eveniment la care PNL își va anunța candidații, de mobilizare a electoratului liberal, în care progamul de guvernare, proiectele principale vor fi aduse la cunoștința publicului larg pentru că nu vor participa doar membrii de partid, ci vor fi invitați toți bucureștenii care vor să vadă care sunt intențiile PNL pentru următorii patru ani de guvernare liberală”, a explicat Alina Gorghiu.
Întrebată dacă premierul Dacian Cioloș va fi invitat, Alina Gorghiu a precizat că până în acest moment nu a făcut nicio invitație nimănui: „În acest moment nu s-a pus nici un fel de problemă legată de prezența premierului la evenimentul nostru”, a susținut ea. Gorghiu a anunțat că mare parte din candidaturi vor fi validate joi, iar restul listelor ar urma să fie validate în Biroul Politic Național de luni, moment în care se va ști și ce membri ai Cabinetului Cioloș vor veni în PNL.
Săptămâna trecută, Dacian Cioloș a oferit partidelor dispuse să colaboreze cu el într-un viitor Guvern o „platformă de lucru”, de fapt un mini-program de guvernare în zece puncte. Până acum, atât PNL cât și USR s-au declarat dispuse să poarte discuții cu actualul premier referitoare la Executivul care se va forma după 11 decembrie. Primul punct pe lista lui Dacian Cioloș se referă la „O Românie fără corupție”, obiectivele atingând, pe scurt, și educația, sănătatea, infrastructura, economia. Cioloș a legat platforma numită „#Romania100 – România la 100 de ani – 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni”, lansată luni seară, de împlinirea în 2018 a 100 de ani de la Marea Unire. Premierul a ținut să specifice încă o dată că nu va candida la alegerile parlamentare și a lansat un avertisment pentru partidele politice: „Acest an de guvernare excepțională, independentă politic, a fost pentru ele (n.r. partidele politice) doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătușate de #Colectiv. În esență, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas același”.
Chiar dacă a ținut să reitereze faptul că nu va candida la alegerile parlamentare din partea niciunui partid, premierul Dacian Cioloș a lansat luni platforma pe care a anunțat-o săptămâna trecută, prin care vrea să vină cu soluții pentru continuarea proiectelor sale după alegeri și care va constitui o bază de discuții cu partidele. Documentul nu vine ca un program de guvernare, spune Cioloș, ci ca „un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016, ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară”.