PNL și USR au sesizat CCR asupra modificărilor aduse Codului de procedură penală
„PNL împreună cu USR, sesizăm CCR, privitor la legea de modificare a Codului de procedură penală. Această lege este o lege a favorizării infractorului, pentru c-, prin sutele de amendamente pe care le-au format cei de la PSD-ALDE, pe care le-au trecut prin vot, nu veți găsi nici măcar un amendament care să arate că se preocupă într-un fel de protejarea drepturilor și libertăților, ale intereselor legitime, ale părților vătămate, ale tuturor cetățenilor de bună credință. Sunt peste 50 de articole care sunt neconstituționale în forma în care au fost adoptate, sunt neclare și în egală măsură există cel puțin 25 de texte normative care sunt contradictorii. Se pare că îi preocupă soarta infractorilor din această țară. Au fost preocupați ca mijloacele de probă să fie tot mai greu de obținut, în așa fel încât procurorii și judecătorii, care trebuie să afle adevărul în cauza, să o facă tot mai greu. Sunt nenumărate criticile pe care le aducem, sunt aproape 100 de amendamente care vădesc o neconstituționalitate, așa cum credem noi, și pe care CCR o va admite”, a afrimat deputatul PNL, Ioan Cupșa, la Parlament.
Deputatul USR, Stelian Ion, a precizat că pronunțarea CCR asupra proiectului care aduce modificări Codului de procedură penală va fi una dintre cele mai așteptate decizii ale Curții.
„Într-adevăr, în urma unui efort comun efectuat de către USR și de către colegii din PNL, am reușit să definitivăm această variantă a contestației la CCR. Va fi una dintre cele mai așteptate decizii pe care le va pronunța CCR în perioada imediat următoare, pentru că are această ocazie CCR de a tăia avântul acestor persoane care doresc să încurajeze infracțiunile și doresc să îi avantajeze pe infractori. Sunt foarte multe argumente pe care le-am adus. Am convingerea că foarte multe dintre ele vor fi încuviințate și vor fi acceptate de CCR pentru că multe dintre ele sunt atât de flagrante, încât este absolut imposibil pentru un jurist cu minimă pregătire în domeniu să nu înțeleagă argumentele noastre șă să nu le accepte. E vorba de faptul că nu se poate să retroactiveze aceste prevederi care sunt de procedură, nu sunt norme penale de drept penal substanțial. Este vorba despre faptul că nu poți să redeschizi procese deja judecate definitv, nu poți să dai legi cu dedicație”, a spus Stelian Ion.
PNL și USR au anunțat de miercuri că vor sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu proiectul de lege privind modifcarea Codului de procedură penală. Președintele USR, Dan Barna, a spus că, în aceste momente, solidaritatea partidelor de opoziție este necesară.
Camera Deputaților a adoptat luni, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind Codul de procedură penală, prin care procurorii vor avea interdicție de a da informații în timpul urmăririi penale a unor persoane, după ce Comisia pentru legile justiției a dat în aceeași zi raport favorabil acestei inițiative.
Proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală a fost adoptat de Camera Deputaților cu 175 de voturi „pentru”, 78 voturi „împotrivă” și o abținere.PNL a anunțat încă de luni că va sesiza CCR în legătură cu modificările Codului de procedură penală.
Opoziția a protestat în plen privind adoptarea acestei legi, cerând în nenumărate rânduri retrimiterea la comisie, declarând abuzivă aprobarea legii, din moment ce comisia a dat raport în aceeași zi, în plen parlamentarii neprimind imprimat acest raport.
PNL a solicitat retrimiterea la comisie a acestui proiect de lege pentru modificarea Codului de procedură penală, deoarece votul s-a încheiat cu câteva minute înaintea dezbaterilor, raportul nefiind încă tipărit și distribuit. Cererea de retrimitere la comisie a fost însă repinsă de majoritatea PSD-ALDE.