PNL va depune moțiune simplă împotriva lui Toader, pentru modificările din justiție. Orban: Trag un semnal de alarmă, dacă Guvernul răspunde la comenzile infractorilor

Publicat: 25 03. 2019, 17:58
Actualizat: 25 03. 2019, 19:54

„Ați văzut soarta OUG 13, ați văzut soarta OUG 7 care a trebuit să fie modificată. Ați văzut, în general, soarta tuturor actelor normative cu care au agresat cei care conduc astăzi România, sistemul de justiție din România. De data aceasta lucrurile sunt mult mai grave. Trag un semnal de alarmă, în cazul în care acest Guvern se încăpățânează să răspundă la comenzile infractorilor, să emită noi OUG împotriva independenței justiției, împotriva tratatelor la care suntem parte, împotriva articolului 2 din Tratatul Uniunii Europene privitor la statul de drept. Este iminentă declanșarea procedurilor, în baza art. 7 din Tratatul Uniunii Europene. Există un risc major ca la nivelul Uniunii Europene să înceapă această procedură privitoare la România și am fi într-o situație penibilă și fără precedent, ca procedura privitoare la art. 7, care duce la suspendare dreptului de vot al țării respective, să se declanșeze împotriva țării care deține Președinția Uniunii Europene. Astăzi, în Biroul Executiv, am luat decizia de a iniția o moțiune împotriva Ministrului Tudorel Toader, moțiune care va fi depusă la Senat în cursul acestei săptămâni”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv.

Referitor la OUG fiscală 114/2018, Ludovic Orban a anunțat că PNL respinge orice modificare adusă ordonanței și vrea abrogarea acesteia în integralitate.

„Vă mai anunț de asemenea, că respingem categoric cârpelile puse la cale de habarniștii din acest Guvern, care au adoptat OUG 114 și acum încearcă să peticească această OUG 114, venind cu o altă OUG, despre care nimeni nu știe nimic, care nu a fost supusă dezbaterii publice, în care totul se face exact cum s-a făcut în cazul OUG 114, pe șestache, în secret, fără nici un fel de dezbatere publică. Nu puteți cârpii OUG 114. OUG 114 a fost ca un tir de mitralieră împotriva unei bărci, care a făcut sute de găuri în barca respectivă și degeaba încercați să astupați trei, patru, cinci găuri, pentru că barca oricum se va scufunda. Nu există decât o singură soluție! Abrogarea în integralitate a OUG 114, care este un monument de incompetență și de nemernicie pe care l-a dat acest Guvern”, a adăugat Orban.

PNL va reveni, de asemenea, cu proiectul de hotărâre prin care Parlamentul să solicite expertiza și participarea unor experți europeni pentru elaborarea modificărilor la Codul penal, Codul de procedură penală și cele trei legi ale justiției.

„De asemenea, am luat decizia în încercarea noastră consecventă de a reveni cu Proiectul de hotărâre pe care l-am inițiat și anume Proiect de hotărâre care să fie adoptat de Camerele reunite ale Parlamentului, prin care Parlamentul României să solicite expertiză, participarea unor experți din partea Comisiei Europene, din partea Comisiei de la Veneția și din partea GRECO, pentru elaborarea unor modificări la Codul Penal, la Codul de Procedură Penală, legile Justiției, care să fie în conformitate cu Tratatele la care suntem parte, cu bunele practici la nivel european, cu tot ceea ce stă la baza funcționării unui stat de drept care asigură independența justiției, liberul acces al cetățenilor la actul de justiție”, a mai spus Orban.