PNRR, din nou pe masa Guvernului. Ce modificări pregătește Florin Cîțu

Publicat: 31 03. 2021, 09:19
PNRR, din nou pe masa Guvernului. Ce modificări pregătește Florin Cîțu / Sursa FOTO: fanatik.ro

PNRR, din nou pe masa Guvernului. În ședința de miercuri, Cabinetul Cîțu discută, în a doua lectură, modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de relansare şi rezilienţă. PNRR este necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

„În ceea ce priveşte termenul «relansare» se impune înlocuirea cu «redresare»”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

PNRR, din nou pe masa Guvernului. Se vor institui șase piloni de investiții

De asemenea, se vor institui şase piloni de investiţii, în vederea corelării cu acelaşi regulament, cu abrogarea pe cale de consecinţă a reglementărilor ce privesc proiecte şi domenii de intervenţie.

„Având în vedere urgenţa în definitivarea şi asumarea la nivel naţional a PNRR, se impune mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a desfăşura procedurile de negociere cu Comisia Europeană”, mai precizeză aceeași notă de fundamentare.

Cum perioada de implementare a PNRR este foarte scurtă, pentru proiectele de investiţii este necesară „flexibilizarea mecanismului de avizare de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a proiectelor propuse de beneficiari, prin eliminarea termenului de 10 zile, precum şi prin introducerea în acest mecanism a ministerelor coordonatoare pentru reforme”.

Ce proiecte mai sunt pe masa Guvernului

În şedinţa de miercuri, Guvernul urmează să aprobe şi un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Palatul Victoria şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei. Înțelegerea se referă la cooperarea în domeniul tehnico-militar.

Totodată, Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse. Acestea vor fi acordate ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit. Sprijinul este pentru populaţia afectată de incendiul produs pe 7 ianuarie în cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, din judeţul Harghita.

Printr-un alt proiect de hotărâre, Guvernul va modifica şi completa HG nr. 230/2003 privind delimitarea rezervaţiilor biosferei, parcurilor naţionale şi parcurilor naturale şi constituirea administraţiilor acestora. „Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului are drept scop modificarea limitei sudice a Parcului Naţional Munţii Rodnei, prin eliminarea din suprafaţa acestuia a suprafeţei care se află pe limita sudică a Parcului Naţional Munţii Rodnei, reprezentată de suprafaţa exploataţiei miniere Anieş-Valea Secii, drumurile de acces la aceasta şi zona tampon, în lăţime de 100 de metri pe toată lungimea de grăniţuire între suprafaţă exploatării miniere şi Parcul Naţional Munţii Rodnei”, se explică în nota de fundamentare a proiectului.

Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi proiecte de hotărâri privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.