Robert Cazanciuc (PSD) este actualmente vicepreședinte al Senatului cu îndeplinirea atribuțiilor de președinte, din data de 09.04.2020, întrucât funcția de președinte este vacantă. În același timp, Marcel Ciolacu este președintele Camerei Deputaților.
În luna septembrie a anului 2019 Călin Popescu Tăriceanu și-a dat demisia din funcția de șef al Senatului.
„Este trist pentru mine să remarc că din păcate opoziția nu a înțeles această luptă pentru redarea dreptului la justiție al cetățeanului, pentru eliminarea serviciilor din justiție. Ei au înțeles că e un asalt asupra justiției. Sper că acum au înțeles. Celor care vor veni după mine la conducerea Senatului vă spun că nu am răspuns cu privire la rolul Senatului în viitor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri între prerogativele Camerei Deputaților și Senatului. Eu cred că trebuie să desemnăm care va fi rolul Senatului, în viitor, în arhitectura constituțională și cred că rolul Senatului în viitor este că putem să ne adaptăm schimbărilor”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, în plenul de Senatului, unde a anunțat că demisionează de la șefia forului legislativ.
L-a urmat în funcție Teodor Meleșcanu care și-a dat și el demisia în februarie 2020 după CCR a decis că alegerea sa a fost una neconstituțională.
Teodor Meleşcanu a fost ales pe 10 septembrie 2019, la propunerea PSD, preşedinte al Senatului. Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleşcanu la şefia Senatului, cu susţinerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE.
Din februarie până în aprile, Robert Cazanciuc a fost președinte interimar, iar acum este vicepreședinte cu funcție de președinte.
La Camera Deputaților lucrurile sunt mai simple, lioderul fiind președintele PSD Marcel Ciolacu, din 29 mai, 2019, precedat fiind în funcție de Liviu Dragnea.
Din 2016 până în prezent Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat este format din 132 de membri, în timp ce Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal este format din 82 de membri. De asemenea, USR are 27 de membri în Parlament, PRO Europa 21, UDMR, 21, Grupul Parlamentar al minorităților naționale 17 membri, PMP 16 membri și 13 deputați neafiliați.