POLITICĂ. PNL dă atacul la Diaspora. Românii care lucrează în fermele din Occident, ademeniți cu salarii de 3000 de lei!
Liberalii își pregătesc cu minuțiozitate pașii din campania electorală. Guvernul Orban anunță că are în lucru o strategie de aducere acasă a românilor din diaspora, care constă în creșterea salariului net din sectorul agricol la 3000 de lei.
Ministrul Adrian Oros a vorbit despre planul PNL la dezbaterea din Plenul Senatului a moţiunii simple depusă de parlamentari PSD, ALDE şi afiliaţi grupului social-democrat. Astfel, în 2020, Programul „Tânărul Fermier” va avea alocată suma de 43 de milioane de euro, iar jumătate din acești bani urmează a fi destinați românilor din diaspora.
„Domnilor, cei care au plecat în această perioadă, pleacă de ani de zile, ca urmare a contractelor pe care le au cu angajatorii de acolo. Mulţi dintre ei alungaţi de politica păguboasă a PSD-ului, din regiunile pârjolite de baronii voştri. Ce programe aţi gândit voi pentru românii care au plecat să muncească în Europa? Aţi alungat din ţară peste 4 milioane de români, în cei 22 de ani de guvernare, iar acum le propuneţi să cultive acasă sparanghel?”, a reacționat Adrian Oros de la tribuna Parlamentului.
Ministrul Agriculturii a precizat că „Guvernul PNL are în lucru o strategie de aducere acasă a Diasporei ridicând salariul net, în sectorul agricol, la 3.000 de lei. Anul acesta, Programul «Tânărul Fermier» va aloca 43 milioane de euro şi va avea două componente, astfel încât 50% din această sumă, adică 20 milioane de euro, va fi destinată celor din Diaspora”.
50 de hectare în arendă sau concesiune
Și asta nu e tot! Pentru prima dată, beneficiarii Programului „Tânărul Fermier” vor primi şi până la 50 de hectare în arendă sau concesiune!
„Nu le vom mai da prietenilor voştri pe redevenţe ridicole. Din iunie, vom implementa o schemă de sprijin pentru cei care angajează muncitori zilieri sau sezonieri. Am adoptat Hotărârea Guvernului nr. 356/2020 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară”, a dezvăluit Oros.