Politicile economice promovate de Cabinetul Ciolacu se reflectă în evoluția INVESTIȚIILOR private / Crește numărul de societăți cu capital străin

Politicile economice promovate de Cabinetul Ciolacu se reflectă în evoluția INVESTIȚIILOR private / Crește numărul de societăți cu capital străin
Publicat: 18/06/2024, 14:58

La un an de la preluarea mandatului, măsurile Cabinetului Ciolacu se văd în economia României. Pentru prima dată după mulți ani, investițiile au devenit principalul factor care stă la baza creșterii economice.

Tara noastră este printre statele membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar în 2023 și contribuie cu 29,6% la formarea PIB-ului.

De asemenea, investițiile străine din primele patru luni ale acestui an sunt cu 34% mai mari față de aceeași perioadă din 2023 și de 7 ori mai mari decât în timpul guvernării de dreapta din 2020.

Evoluția investițiilor private și a celor străine, bazată pe încrederea în politicile economice promovate de Guvernul Ciolacu

Politicile economice promovate de Guvern, care a întors în economie stimuli atât pentru economie, cât și pentru populație de 3 ori mai mult decât guvernările de dreapta, se vede și în evoluția investițiilor private și a celor străine.

Investițiile nete realizate în economia națională au însumat 34,65 miliarde de lei în primul trimestru din acest an, în creștere cu 6,7% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Avansul este și mai substanțial dacă ne raportăm la anii anteriori, acesta fiind, de pildă, cu 29,4% mai mare față de trimestrul 1 din 2022 și aproape dublu, comparativ cu același interval din 2020, când valoarea era de 18,4 miliarde de lei.

O creștere substanțială s-a înregistrat și în cazul investițiilor directe ale nerezidenţilor în România. Datele BNR arată că acestea au însumat 3,230 miliarde de euro în primele patru luni din acest an, în creştere cu 34,14% comparativ cu 2,408 miliarde de euro, în perioada similară din 2023.

Volumul înregistrat până în luna aprilie este de 7 ori mai mare decât valoarea din aceeași perioadă  a anului 2020, în timpul guvernării de dreapta, și depășește suma totală atrasă pe toată durata anului amintit.

De asemenea, potrivit datelor colectate de firma de consultanță EY în primele cinci luni ale acestui an, România este a doua piaţă de fuziuni şi achiziţii din regiune, a depăşit Cehia şi a ajuns foarte aproape de Polonia, din punct de vedere al volumului.

Avem deja 110 tranzacții parafate, față de 107 anul trecut. Dacă piaţa românească obişnuia să stea în jurul a 200 de tranzacţii pe an, cam ăsta era volumul tradiţional în România, iar Polonia era o piaţă de 400 de tranzacţii anual, în prezent diferenţa între Polonia şi România este marginală. Vorbim de 246 faţă de 253 de tranzacţii. Suntem pe locul al doilea, foarte, foarte aproape de Polonia, a menționat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România, în cadrul unui eveniment de specialitate.

România înregistrează o creștere a numărului de societăți cu capital străin

Semnalul pozitiv transmis prin politicile Guvernului Marcel Ciolacu este confirmat și de datele Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

2.308 de societăți cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele patru luni din 2024, cu un capital social subscris în sumă totală de peste 12,4 milioane de dolari, în creştere cu 46,4% faţă de cel consemnat în aceeași perioadă a anului trecut, de 8,47 milioane de dolari.

La finalul lunii aprilie 2024, în România erau 253.534 de societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la peste 70,58 miliarde de dolari.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

CITEȘTE ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”