POLITICO: Cât de CURATĂ este noua echipă de comisari a Ursulei von der Leyen? Ce apare despre Roxana Mînzatu

Publicat: 04 10. 2024, 10:46

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European, cunoscută sub numele de JURI, este cea care verifică declarațiile de interese ale candidaţilor pentru a afla. POLITICO a analizat declarațiile de interese ale fiecărui candidat din noua Comisie Europeană.

Potrivit jurnaliștilor de la Politico, nu există nicio indicație că cineva ar fi făcut ceva ilegal, dar au existat câteva detalii care au ieșit în evidență când au fost analizate declarațiile, inclusiv portofoliul extins de proprietăți al nominalizatului grec și firmele de consultanță deținute de candidații sloven și portughez.

Roxana Mînzatu, nominalizată pentru funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei, Politico scrie că a înființat în aprilie 2021 o firmă de consultanță pentru a ajuta companiile să acceseze fondurile UE. Atunci Mînzatu era între două posturi – ministru al Fondurilor Europene în 2019 și secretar de stat pentru coordonarea programelor finanţate de UE – între decembrie 2021 și iulie 2024.

Roxana Mînzatu a transferat proprietatea totală a companiei în februarie 2022, chiar înainte de a-și prelua funcția de secretar de stat, potrivit Politico.

În ciuda faptului că a anunțat suspendarea activității începând cu ianuarie 2022, compania a avut un venit în 2023 — pe care Mînzatu nu l-a declarat, mai scriu jurnaliștii de la Politico.

 

CITEȘTE ȘI:

Victor Negrescu: Avem șanse reale pentru aderarea terestră la SCHENGEN / Cele 3 scenarii posibile pentru România