POLITICO: Cosa Nostra a Austriei / Partidul de centru-dreapta al cancelarului Karl Nehammer, acuzat de influență asupra presei

POLITICO: Cosa Nostra a Austriei / Partidul de centru-dreapta al cancelarului Karl Nehammer, acuzat de influență asupra presei
Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 27/09/2024, 13:06
Actualizat: 27/09/2024, 14:04

Austria, o țară cunoscută pentru peisajele sale pitorești și stabilitatea politică, ascunde în culise o poveste mai întunecată despre cum Partidul Popular Austriac (ÖVP) și-a consolidat puterea în ultimii zeci de ani. Matthew Karnitschnig, corespondentul șef pentru Europa al publicației POLITICO a dezvăluit într-un articol amplu modul în care ÖVP, sub conducerea cancelarului Karl Nehammer, a ajuns să controleze segmente largi din societatea austriacă, inclusiv presa. În acest context, amintim că Austria este singura țară care se opune aderării depline a României la spațiul Schengen.

Karnitschnig a relatat în POLITICO propria sa experiență din cadrul unei emisiuni politice la televiziunea publică ORF, în care a criticat ÖVP, referindu-se la partid ca la o „Cosa Nostra politică”.

ÖVP nu mai este un partid normal sau chiar un partid politic, ci mai degrabă un fel de Cosa Nostra politică ai cărei membri își acordă avantaje unii altora. Partidul nu mai este guvernat de o filozofie sau o idee centrală, ci de nevoia sa de a-și păstra puterea, a scirs Matthew Karnitschnig în Politico.

Karnitschnig povestește cum, în urmă cu un an, a simțit pe pielea sa puterea și influența partidului într-o emisiune TV de maximă audiență difuzată de postul public austriac, ORF.

Invitat inițial să discute despre războiul din Ucraina, jurnalistul a fost ulterior rugat să abordeze o temă politică internă – un videoclip controversat în care cancelarul Nehammer sugera ca oamenii săraci să își hrănească copiii la McDonald’s.

Criticând ÖVP pentru pierderea valorilor sale creștine, Karnitschnig a stârnit o reacție de opoziție din partea reprezentanților partidului cancelarului austriac.

Partidul lui Nehammer, influență în mass-media austriacă

ÖVP, cunoscut inițial ca reprezentant al mișcării creștin-sociale și al Bisericii Catolice, a devenit, conform lui Karnitschnig, un partid centrat exclusiv pe păstrarea puterii.

Partidul a controlat șase din cele nouă state federale austriece, consolidându-și astfel dominația politică, indiferent de rezultatele alegerilor naționale.

Mai mult, influența sa în mass-media a stârnit îngrijorări privind libertatea presei în Austria. Karnitschnig sugerează că ÖVP urmărește să controleze inclusiv reglementările din domeniul presei, planificând schimbări legislative care ar limita publicarea investigațiilor ce expun corupția din interiorul partidului.

Partidul cancelarului Nehammer și-a plasat oamenii în poziții cheie în ORF, de la redactori și prezentatori la directorul general, se arată în Politico.

Paralelă cu mafia italiană

Karnitschnig a comparat influența ÖVP cu cea a mafiei, având în vedere că presiunile partidului au crescut în zona mass-mediei.

ORF a fost acuzat că nu a gestionat corect situația, iar în cele din urmă, sub presiunea politică, emisiunea „Im Zentrum” a fost anulată după 17 ani de emisie.

Corespondentul șef  pentru Europa al Politico a concluzionat: „Mesajul adresat jurnaliștilor austrieci este la fel de clar ca cel al lui Michael Corleone către fratele său Fredo: „Să nu mai iei niciodată partea cuiva împotriva familiei”.

Austria se opune aderării depline a României la Schengen

Austria continuă să se opună aderării depline a României și Bulgariei la Schengen. Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, declara în luna aprilie, într-o conferință de presă susținută alături de Cătălin Predoiu, că în momentul de faţă „ar fi greşit” să fie stabilită o dată concretă pentru aderarea și cu frontierele terestre.

Ministrul de Interne al Austriei: „În momentul de faţă ar fi greşit să stabilim o dată concretă” pentru aderarea României și cu frontierele terestre, a spus Karner în luna aprilie.

Amintim că, austriacul Magnus Brünner a fost numit noul comisar european pentru Afaceri Interne și Migrație în noua Comisie Europeană prezentată de Ursula von der Leyen pe 17 septembrie.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Cum îl descrie un analist pe Karl Nehammer, cel care ține România departe de Schengen. „Poziția inflexibilă vine și din trecutul de militar”

Cancelarul austriac Nehammer convoacă alegerile legislative pentru 29 septembrie/ Soarta României în Spațiul Schengen este în joc

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Filmul crimei din Mehedinți! Și-a ucis tatăl, apoi a sunat la 112 să anunțe dispariția...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
Categoria de români care riscă să nu mai primească pensia începând cu 1 octombrie 2024
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Diana a dispărut fără urmă după o ședință de yoga în aer liber. Femeie de...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani...
Zodiile care mint cu nerușinare. Nu știi când spun adevărul
Ea este femeia care și-a ”pedepsit” soțul pentru infidelitate cu o nouă iubită, care e...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Flick, adevărul despre relația cu Denisa Filcea și criticile din online: ”Nu a fost niciodată...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Cercetătorii au reînviat un arbore biblic vechi de 1.000 de ani din sămânța găsită într-o...