POLITICO: UE va boicota summitul pentru afaceri externe al lui Viktor Orbán / Miniștrii, convocați de Borrell la un consiliu „formal”

Publicat: 15 07. 2024, 14:03

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene sunt pregătiți să respingă Ungaria organizându-și propriul summit pentru afaceri externe în august, în loc să călătorească la Budapesta pentru evenimentul premierului Viktor Orbán, anunță Politico.

Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE și prezidate de președinția Consiliului. Cu toate acestea, fiecare președinție a Consiliului organizează și reuniuni informale ale miniștrilor pentru a discuta inițiative legate de o anumită temă sau configurație a Consiliului.

Reuniunea informală a miniștrilor de externe este programată pentru 28-29 august 2024, la Budapesta.

Miniștrii de Externe sunt „iritați de demersurile premierului maghiar Viktor Orban legate de relațiile cu Moscova și Beijing” și ar putea refuza să meargă în Ungaria la evenimentul găzduit de Viktor Orban, informează Sky News.

Dar după ce Orbán a obstrucționat ajutorul pentru Ucraina și auto-numitele sale vizite de pace la Vladimir Putin și Xi Jinping, pe care nu le-a coordonat cu alți 26 de lideri naționali ai UE, mulți miniștri de externe au căutat o modalitate de a evita să devină recuzită în ceea ce ei cred că ar fi un alt spectacol de propagandă Orbán.

În schimb, ei iau în calcul să organizeze propriul summit pentru afaceri externe. Conform Politico, aceștia căută o modalitate de a evita să devină recuzită în ceea ce ei cred a fi „spectacolul de propagandă” al lui Orbán, cu referire la vizitele de pace la Vladimir Putin și Xi Jinping, pe care nu le-a coordonat cu alți 26 de lideri naționali ai UE

Politico scrie, citând trei diplomați UE cu informații directe despre plan, că șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, îi va convoca pe miniștri la un consiliu „formal” pentru afaceri externe, în același timp cu summitul lui Orbán.

Dacă există un consiliu formal pentru afaceri externe, organizat de înaltul reprezentant [Borrell] în aceeași zi, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta, a spus unul dintre diplomați, citat de Politico.

Sursa: Mediafax foto

CITEȘTE ȘI:

Donald TRUMP laudă Serviciul Secret al SUA: Au făcut o treabă fantastică / Apelul lui Biden a fost „foarte drăguț”

„Ar fi trebuit să fiu mort”. Cum comentează Donald TRUMP tentativa de asasinat care l-a vizat