POLITICO: Von der Leyen pierde dosarul de transparență a contractului de achiziție a vaccinurilor / CJUE: Nu s-a acordat „acces suficient de larg”

POLITICO: Von der Leyen pierde dosarul de transparență a contractului de achiziție a vaccinurilor / CJUE: Nu s-a acordat „acces suficient de larg”
Publicat: 17/07/2024, 12:59
Actualizat: 17/07/2024, 13:02

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât, miercuri, că Executivul nu a acordat publicului „acces suficient de larg” la contractele de vaccin împotriva Covid-19 și a constatat nereguli în justificarea redactării unor părți din documente, informează Politico.

Decizia mult așteptată vine cu doar o zi înaintea unui vot decisiv pentru Ursula von der Leyen, care dorește un al doilea mandat la șefia Comisiei. Aceasta ar trebui să fie reconfirmată în funcție cu votul a 361 de europarlamentari.

Cazul a plecat de la europarlamentari ai Verzilor, care au depus cereri de acces la contracte de vaccin COVID-19 în 2021, negociate de Comisie, în încercarea de a înțelege termenii și condițiile acordurilor, intermediate de executivul UE.

Atenția s-a îndreptat asupra schimbului de mesaje între șefa Executivului de la Bruxelles și Albert Bourla, CEO Pfizer, cu intenția de a afla mai multe detalii despre cum au fost intermediate contractele.

Comisia a fost de acord să acorde acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost redactate pentru a proteja interesele comerciale sau pentru probleme de confidențialitate.

Prin urmare, europarlamentarii au acționat Comisia în instanță pentru refuz.

Conform sursei citate, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a constatat că Executivul condus de Ursula von der Leyen „nu a demonstrat că un acces mai larg la aceste clauze ar submina de fapt interesele comerciale ale acestor întreprinderi”.

De asemenea, Curtea a stabilit că decizia Comisiei de a redacta secțiuni din acorduri conține „nereguli”.

Vaccinul COVID-19, dezvoltat de BioNTech și Pfizer, a fost primul care a primit autorizație UE, în decembrie 2020. Însă, un acord de cumpărare în avans fusese semnat cu o lună mai devreme pentru un lot inițial de 200 de milioane de doze.

Negociind achiziții în numele statelor membre, von der Leyen a decis că Pfizer oferă încrederea și fiabilitatea.

Au urmat rapid alte contracte cu Pfizer, în martie și mai 2021, care au asigurat în total doze de vaccin în valoare de 2,4 miliarde EUR, cu opțiunea de a achiziționa alte 900 de milioane de doze – o cale majoră pentru a ieși din pandemie.

Însă, în aprilie 2021, încep să iasă la iveală detalii stranii, într-un articol al New York Times, care se concentra pe apelurile și mesajele text schimbate între von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, prin care „ambele părți au negociat contracte de vaccinuri – o înțelegere în care diplomația personală a jucat un rol important”, potrivit sursei precizate.

Ulterior, un alt jurnalist, Alexander Fanta, a depus o cerere la Comisie pentru a solicita acces la conținutul acestor mesaje text.

Niciun document care intră în domeniul de aplicare al [cererii] nu a putut fi identificat, a răspuns Executivul UE, conform Euronews.

Acest răspuns a declanșat o investigație a Ombudsmanului European, Emily O’Reilly, (n.r. care investighează plângerile formulate împotriva instituțiilor, organismelor, birourilor și agențiilor UE), care în ianuarie 2022 a constatat administrarea defectuoasă în gestionarea cererii lui Alexander Fanta.

Nu s-a făcut nicio încercare de a identifica dacă au existat mesaje text. Acest lucru nu corespunde așteptărilor rezonabile de transparență și standarde administrative în cadrul Comisiei, a precizat la acea vreme Emily O’Reilly, citată de Euronews.

Șefa Comisiei a refuzat continuu să ofere detalii privind maniera de negociere a contractelor cu Pfizer. În luna mai, la Maastricht, Von der Leyen a comentat că toate contractele au fost aprobate și semnate de către statele membre UE.

Toate contractele de vaccinare au fost aprobate și semnate de statele membre, nu de Comisie, iar banii au venit din capitale mai degrabă decât din Bruxelles, a spus șefa Comisiei.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
O greşeală pentru care mulţi şoferi erau iertaţi de poliţie va fi sancţionată cu amenzi...
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
Cod galben de furtuni puternice și GRINDINĂ în jumătate de țară, joi! Caniculă extrema în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Caniculă şi furtuni violente. România, sub cod roşu, portocaliu şi galben simultan
ASTA înseamnă DACĂ ai coșmaruri noapte de noapte! Este ULUITOR
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare...
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Insula Iubirii, sezonul 8, 16 iulie 2024. S-a declanșat haosul după ce ispitele au oferit...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Medicul actriței Shannen Doherty, mărturii emoționante despre ultimele clipe din viața ei: ”A fost un...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Satyajit Ray, unul dintre cei mai mari cineaști universali