Ponta a întârziat la propria lansare a candidaturii. „Dumnezeu așază lucrurile mai bine decât noi, eu mi-am lansat candidatura puțin mai devreme la Novaci, Bengești”. Marii absenți: Iliescu și Geoană

Publicat: 30 07. 2014, 15:17

Evenimentul de lansare a candidaturii lui Victor Ponta la prezidențiale a început, cu o întârziere de aproximativ 20 de minute, în absența personajului principal, Victor Ponta. Nici el, nici vicepremierul Liviu Dragnea, nu au ajuns la evenimentul de la Craiova, care fusese programat pentru ora 18.00, cei doi fiind în întârziere din cauza inundațiilor din regiune. Premierul Ponta și vicepremierul Dragnea au ajuns la sala Polivalentă din Craiova în jurul orelor 19.00. La lansarea candidaturii la prezidențiale a lui Victor Ponta nu sunt prezenți foștii președinți PSD Mircea Geoană și Ion Iliescu.

Astfel, ceremonia a început cu un discurs al vicepreședintelui PSD și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, urmată de președintele TSD, deputatul Mihai Sturzu.

„Dumnezeu așază lucrurile mai bine decât noi. Eu mi-am lansat candidatura puțin mai devreme la Novaci, Bengești, alături de oameni care de fapt reprezintă România adevărată, nu România din cărți sau de la televizor. Mi-am lansat candidatura fără să știu alături de oameni curajoși. Mi-am lansat candidatura fără să fie pregătită alături de români, alături de cei care de fiecare dată trebuie să știe că nu sunt singuri la nevoie”, le-a spus Ponta pesediștilor în discursul său prezidențial.

El a precizat că va sprijini în continuare Biserica și Armata.

„Nu cred că un candidat la funcția de președinte al României are vreo problemă dacă nu e ortodox sau nu e de etnie română, dar nu vreau să mă acuze nimeni că sunt român sau ortodox în țara mea. Așa m-am născut, așa o să mor, dar sunt mândru de asta, și trebuie să fiu respectat pentru acest lucru”, a spus Ponta în discursul său, făcând referire indirect la principalul său Klaus Iohannis, care este luteran.

Ponta a adăugat că și-a convins și copiii să-l sprijine în campania prezidențială.

„I-am convins pe Andrei și Irina să mă susțină pentru funcția de președinte pentru că le-am spus că un președinte stă mai mult cu copiii săi decât primul-ministru și atunci au spus că mă susțin necondiționat”, a dezvăluit Victor Ponta.

„Ne vedem la Cotroceni”, au fost ultimele cuvinte adresate de Ponta pesediștilor.

 Evenimentul fusese programat pentru ora 18.00, oră la care premierul abia pleca din localitățile afectate de inundații. Potrivit primelor informații social-democraților, Victor Ponta va ajunge la eveniment în jurul orei 18.30.

Premierul, alături de Liviu Dragnea, au coordonat acțiunile de salvare din zonele afectate de inundații, ceea ce a avut repercusiuni asupra evenimentului organizat la Sala Polivalentă.


foto: Cristian Andrei. Sala polivalentă din Craiova, unde se va lansa candidatura lui Victor Ponta la prezidențiale

Între Slatina și Craiova a plouat puternic în această zi, mai multe râuri fiind umflate. Cu toate acestea, la Craiova, vremea este frumoasă, fiind soare.

Organizatorii din PSD susțin că în programul inițial era prevăzut ca Victor Ponta să fie așteptat în fața sălii Polivalente din Craiova de pesediștii îmbrăcați în roșu, la ora 18.00.

Pesediștii care vor participa astăzi la Consiliul Național, unde Victor Ponta își va anunța din nou intenția de a candida la prezidențiale, vor primi însă câte o broșură în care liderul PSD le explică ce înseamnă pentru el schimbarea până la capăt.

Prima frază din broșură are o valoarea simbolică, fiind legată de vara lui 2012, când președintele Traian Băsescu a fost suspendat și s-a organizat referendumul de demitere.


foto: Cristian Andrei. Broșura prezidențiabilului Victor Ponta

„Acum doi ani, pe 29 iulie, 7,4 milioane de români au decis oprirea regimului Băsescu”, se arată în documentul PSD. În materialul de campanie pe lângă prezentarea măsurilor economice luate de Guvernul Ponta, premierul susține că „este profund legat de România și de tradițiile pe care le respect și le prețuiesc – fie că sunt cele cu care am crescut, fie că le-am cunoscut mai târziu, vizitând regiuni diferite din țara noastră și descoperind frumusețea aparte a fiecăruia. Onoarea și decența sunt valori învățate acasă și pe care încerc să le transmit și copiilor mei. Nu sunt autoritar și nici nu dictez, nu-mi place să impun sau să inspir frică. Propun un model diferit de lider și de președinte, se arată în materialul citat”.