Un grup de 42 deputați PSD, printre care Victor Ponta și Liviu Dragnea, au inițiat o propunere legislativă care reglementează aprobarea, arborarea și folosirea de către unitățile administrativ teritoriale a steagurilor proprii, ca simbol local.
La formarea guvernului Ponta 3, liderii PSD, UDMR, PC și UNPR au semnat un acord de colaborare parlamentară care la punctul 9 precizează: „părțile vor susține promovarea unei inițiative parlamentare în baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităților locale de a arbora pe instituțiile proprii alături de steagul UE și al României, steaguri ale unităților administrativ teritoriale pe care le reprezintă”.
Documentul poartă semnătură lui Victor Ponta, Kelemen Hunor, Daniel Constantin și Gabriel Oprea.
Proiectul, depus în 14 aprilie, prevede că unitățile administrativ teritoriale pot supune aprobării Guvernului steaguri proprii, în baza hotărârii autorității deliberative. Forma și dimensiunea steagurilor proprii vor fi cele stabilite pentru drapelul României, culoarea și însemnele distinctive a acestora nu vor putea aduce atingere simbolurilor naționale și nu pot conține simboluri naționale ale altor state.
Pe aceste steaguri vor putea fi reproduse și stemele unităților administrativ tereitoriale, precum și denumirile acestora. În localitățile unde populația minorităților naționale depășește 20% pe aceste steaguri poate fi menționată denumirea unității administrative și în limba minorității respective, dar va avea aceeași mărime a literelor, caracterelor și culorilor ca și demunirea oficială în limba română și va fi ampalsată sub aceasta din urmă.
Proiectul mai stabilește că modelul de steag va fi supus dezbaterii publice și consultării locuitorilor și Ministerul Dezvoltării, cu avizul comisiei naționale, va elabora proiectul de hotărâre și îl va supune aprobării Guvernului.
Unitățile administrativ teritoriale vor arbora steaburile proprii numai la sediile unităților administrației publice locale și ale instituțiilor de interes local, la intrarea principală, deasupra acesteia și numai împreună cu drapelul României și drapelul Uniunii Europene, la același nivel.
Steagurile proprii vor putea fi folosite și cu prilejul unor manifestări de interes local, acțiuni protocolare sau festive, dar nu vor depăși ca număr și dimensiune drapelele României și Uniunii Europene.
Municipiile, orașele și comunele vor putea arbora și steaguri ale județelor respective, împreună cu steagurile proprii.
Drapelele și steagurile proprii, ale județelor vor încadra cele două steme, stema României și cea proprie a unității administrativ teritoriale, în toate cazurile stema României fiind așezată în stânga. Proiectul conține și sancțiuni astfel că nerespectarea prevederilor va constitui contravenție și se va sancționa cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei și cu confiscarea steagului care nu respectă aceste prevederi.
Proiectul va fi discutat mai întâi de Senat, Camera Deputațiilor fiind decizională.
În Programul adoptat de actualul Guvern la instalare s-a introdus prevederea că va fi stabilit cadrul legal pentru ca autoritățile locale să poată arbora steagurile unităților administrativ-teritorial pe care le reprezintă, numai pe instituțiile proprii și împreună cu drapelul României și cel al UE.
Arborarea steagurilor secuiești pe instituțiile publice din România, acceptată „prin noul program de guvernare”, este un pas pregătitor pentru regionalizarea pe criterii etnice, susținea Elena Udrea, adăugând că PMP va ataca la CC orice lege care va permite acest lucru.
Citește și UDMR tace și face: STEAGUL SECUIESC devine legal în România. Vicepremierii Dragnea și Kelemen au bătut palma