Ponta a vorbit cu Băsescu despre participarea la CE: Ne-am înțeles că nu ne-am înțeles, mai discutăm

Ponta a vorbit cu Băsescu despre participarea la CE: Ne-am înțeles că nu ne-am înțeles, mai discutăm
Publicat: 16/05/2012, 17:36
Actualizat: 16/05/2012, 17:36

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că a discutat cu președintele Traian Băsescu despre nivelul la care România trebuie să fie reprezentată la următorul Consiliu European, dar că nu s-a înțeles cu șeful statului și că urmează ca această discuție să continue.

„Ne-am înțeles că nu ne-am înțeles pe această temă. Rămâne să discutăm în continuare”, a spus Ponta, fără alte detalii.

Premierul Ponta a anunțat, săptămâna trecută, că a avut deja o primă discuție cu președintele Băsescu privind nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu UE și că șeful statului i-a spus că vrea să meargă în continuare la Bruxelles, discuție care va continua pentru a evita „o situație ridicolă”.

„Am avut o primă discuție legată de participarea la Consiliul European, în care domnia sa mi-a arătat că vrea să participe în continuare, și vom avea poate chiar săptămâna viitoare o nouă discuție pe diverse teme de politică externă, pentru că eu nu vreau să contest rolul constituțional al președintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politică externă în Europa, ci probleme interne, se discută în special lucruri care țin de activitatea guvernamentală. Eu mă voi implica, din partea mea există dorința de a avea un mandat foarte clar. Sigur că va fi mai ușor de reliefat un conflict personal – merge Ponta sau merge Băsescu la Consiliu – important este ca acela care merge – și acum încerc să fiu foarte diplomat sau responsabil în ceea ce spun – să aibă un mandat”, a spus Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” la PRO TV.

El a arătat că un astfel de mandat ar trebui acordat de către Parlament și a precizat că regulamentul actual nu permite participarea la Consiliu atât a președintelui, cât și a primului-ministru. Ponta a amintit că, în perioada anterioară, președintele reprezenta țara la Consiliul European, iar primul-ministru „habar nu avea ce se discuta acolo”, după care șeful statului venea și îi anunța pe toți. „Voi face tot ce ține de mine, și cred că și președintele va face, să evităm un conflict care să pună România într-o situație ridicolă, să fim amândoi acolo”, a conchis Ponta.

Consilierul prezidențial Iulian Chifu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că, în lipsa unei rezolvări prin dialog între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, problema reprezentării la Consiliul European poate ajunge și la Curtea Constituțională.

„Constituția spune clar, explicit, că reprezentarea este unul dintre atributele acordate președintelui. Faptul că se consideră că în anumite reuniuni problematica ține mai mult de Guvern, asta e o chestiune de interpretare. Acum suntem și într-o perioadă electorală, iar USL, care vroia și suspendarea președintelui, trebuie să maximizeze subiectul, (…) Rezolvarea privind reprezentarea la Consiliu ține de relația dintre cei doi, președinte și premier, și de discuția lor, iar dacă nu, nu poate fi rezolvată decât în fața instanței, la Curtea Constituțională. Nu e normal ca chestiuni politice să fie rezolvate de o instituție care arbitrează, dar e posibil să se ajungă și acolo”, a declarat pentru MEDIAFAX Iulian Chifu, consilierul prezidențial pentru afaceri strategice, securitate și politică externă.

Fostul consilier prezidențial Cristian Preda a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, referindu-se la declarațiile vicepreședintelui PSD Corina Crețu, că, „în tradiția Consiliului European, nu se schimbă invitații în funcție de temă”. Corina Crețu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că ar fi normal ca premierul Victor Ponta să participe la Consiliul European din 23 mai întrucât se vor discuta teme economice, ea precizând că acest lucru nu subminează atribuțiile președintelui Traian Băsescu în politica externă.

În replică, Preda a declarat că România poate fi reprezentată la summit-urile UE, ca orice alt stat european, de șeful de stat sau de șeful Guvernului. El a menționat că până acum România a fost reprezentată de către președinte și că regulamentul îi permite acestuia să fie însoțit de un ministru, care poate fi și primul-ministru. „În principiu, regulamentul permite o asemenea acomodare. În Consiliu însă există o reținere față de amenajările pentru astfel de coabitări. Trebuie văzut dacă la Consiliu există disponibilitate de a pune o strapontină și pentru Victor Ponta”, a adăugat Cristian Preda. El a arătat că în România nu există puncte de vedere substanțial diferite în materie de politică externă, astfel încât să se justifice prezența „în duet” la UE.

„Mi-e teamă că este mai degrabă o presiune asupra lui Traian Băsescu, care să justifice ulterior un atac final asupra președintelui. Cred că n-ar fi bine să se folosească un pretext european pentru a se construi virtual o suspendare”, a adăugat europarlamentarul PDL.

Conform articolului 80 din Constituție, președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. De asemenea, potrivit articolului 91, președintele încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.

Articolul 102 prevede însă că Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne și externe a țării și exercită conducerea generală a administrației publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
În ce țări din Europa ești plătit să fii bunic?
×