Ponta: Am avut o singură mică ezitare legat de Tismăneanu – a scris o carte excelentă despre Iliescu

Publicat: 28 05. 2012, 15:34
Actualizat: 28 05. 2012, 15:34

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a avut „o singură mică ezitare” atunci când l-a eliberat din funcție pe Vladimir Tismăneanu, legată de faptul că acesta a scris o carte „excelentă” despre președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

„Am avut o singură mică ezitare la eliberarea din funcție a domnului Tismăneanu – că a realizat o carte excelentă cu domnul Ilescu. De altfel, este singura carte pe care am citit-o despre domnul Iliescu, dar este foarte bună”, a spus Ponta.

„Tismăneanu a făcut un interviu excepțional cu domnul Iliescu și totuși l-am eliberat din funcție”, a adăugat Ponta.

Premierul Victor Ponta l-a eliberat pe Vladimir Tismăneanu din funcția de președinte al Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, iar în locul acestuia l-a numit pe Dinu Zamfirescu.

În mai 2004, Vladimir Tismăneanu a lansat cartea „Marele șoc din finalul unui secol scurt. Ion Iliescu în dialog cu Vladimir Tismăneanu”. Volumul este de fapt un interviu-fluviu luat de Tismăneanu lui Iliescu, aflat la finalul ultimului mandat de șef al statului. La lansare, cartea a fost prezentată de Mircea Geoană, ministru de Externe la acea vreme.

Tismăneanu este însă și președintele Comisiei prezidențiale de analiză a dictaturii comuniste din România, care a elaborat un raport pe baza căruia, în decembrie 2006, președintele Traian Băsescu a condamnat oficial regimul comunist, în fața Parlamentului.

Fostul șef al statului Ion Iliescu declara, în martie 2007, că Raportul Comisiei Tismăneanu conține „aberații, monstruozități”, „mârșăvii”, „minciuni”, „speculații de ordin politic, partizane” și este făcut „de niște scribălăi”.