Primul-ministru Victor Ponta a declarat joi că, atunci când a propus-o pe judecătoarea Mona Pivniceru, „a avut în minte și a gândit” ca fost procuror, să fie ministru al Justiției un magistrat.
„La momentul în care am propus-o (pe Mona Pivniceru-n.r.), am avut în minte și am gândit ca un fost magistrat: că mi-am dorit ca un ministru al Justiției să fie un magistrat. Cineva dintre noi – vorbesc la timpul trecut – un judecător sau procuror”, a spus Ponta.
Întrebat dacă ar trebui ca Mona Pivniceru (care a demisionat miercuri din Consiliul Superior al Magistraturii) să-și dea demisia și din funcția de judecător, Victor Ponta a spus: „De ce să-și dea demisia? Evident că nu. Nu-i cere legea așa ceva. Trebuie să rămână judecător. Va reprezenta mai bine pe magistrați și sistemul justiției, rămânând judecător. Este foarte clar că nu poate și nu face activitate politică. E un avantaj să rămână judecător”.
Despre o eventuală convocare de urgență a Plenului CSM pentru a lua act de demisia judecătoarei Pivniceru din Consiliu, Victor Ponta – care e ministru interimar al Justiției – a declarat că el „nu convoacă nimic”, considerând că 20 august – când este programată ședința plenului – este o dată rezonabilă.
Totuși, Ponta a remarcat faptul că, pentru respingerea cererii de detașare a lui Pivniceru de la CSM la Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii a putut să se reunească. Apoi, Ponta a rectificat, spunând „Secția pentru judecători a CSM” s-a reunit. „Pentru respingere s-a reunit; când e vorba de admitere, procedura durează ceva mai mult”, a continuat ironic Ponta.
Întrebat dacă s-a gândit la mai multe nume de magistrați sau doar la Mona Pivniceru pentru nominalizare la Ministerul Justiției, Ponta a declarat că doar la aceasta.
„E o persoană care are în primul rând o experiență, pe care nimeni nu i-o poate contesta, peste 20 de ani ca magistrat. Nu e orice fel de magistrat, este judecător la Înalta Curte de Casație. E judecător ales nu de oameni politici, ci de propriii colegi ca reprezentant în CSM, e o persoană care s-a exprimat în mod public în favoarea independenței justiției. În rest, nu o cunosc foarte bine pe Pivniceru, dar o cunosc din viața publică și din activitatea de magistrat și sunt convins că mesajul, pentru lumea justiției, de a numi un magistrat ministru al Justiției – încerc să-mi amintesc când s-a mai întâmplat – cred că este un mesaj bun”, a conchis Victor Ponta.
Mona Pivniceru și-a dat demisia miercuri din funcția de membru ales de judecătorii instanței supreme în CSM, demersul survenind respingerii cerererii de detașare a sa de la Consiliu la Ministerul Justiției (MJ).
Plenul CSM se reunește în 20 august pentru a lua în discuție cererea de detașare a judecătoarei Mona Pivniceru de la instanța supremă la MJ.
Pivniceru a fost propusă de liberali pentru funcția de ministru al Justiției, iar Ponta a anunțat, luni, nominalizarea ei.