Prima pagină » Știri politice » Ponta anunță că sportivii medaliați la Jocurile Paralimpice vor primi premii identice cu sportivii medaliați la JO. „Era o problemă legislativă, miercuri o rezolvăm în ședința de Guvern”

Ponta anunță că sportivii medaliați la Jocurile Paralimpice vor primi premii identice cu sportivii medaliați la JO. „Era o problemă legislativă, miercuri o rezolvăm în ședința de Guvern”

Ponta anunță că sportivii medaliați la Jocurile Paralimpice vor primi premii identice cu sportivii medaliați la JO.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că în ședința Guvernului de miercuri se va adopta modificarea HG din 2007, în așa fel încât sportivul medaliat la Jocurile Paralimpice de la Londra, Eduard Carol Novak, să aibă un premiu identic cu sportivii care au luat medalia de aur la Jocurile Olimpice.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că în ședința Guvernului de miercuri se va adopta modificarea HG din 2007, în așa fel încât sportivul medaliat la Jocurile Paralimpice de la Londra, Eduard Carol Novak, să aibă un premiu identic cu sportivii care au luat medalia de aur la Jocurile Olimpice.

„Era o problemă legislativă pe care miercuri o rezolvăm în ședința de Guvern”, a spus Ponta, la Realitatea TV.

În prezent, HG nr. 1447 din 28 noiembrie 2007 privind aprobarea normelor financiare pentru activitatea sportivă stipulează, la capitolul 5, că „un medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice poate fi recompensat cu suma de 35.000 de lei de către ANST, în timp ce o medalie de argint e recompensată cu 20.000 de lei”. ANST poate aproba suplimentarea cu sută la sută a premiului, potrivit acelorași norme.

Eduard Carol Novak a obținut o medalie de aur, în proba de urmărire pe velodrom, și una de argint, la contratimp pe șosea în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra.

Pe de altă parte, referitor la chestiunea privind sumele restante față de sportivii CS Dinamo medaliați la JO din 2008, premierul Victor Ponta a precizat că situația va fi rezolvată.

Întrebat, în legătură cu atleta Constantina Diță, când ar putea primi suma restantă, Ponta a spus: „Imediat ce clubul Dinamo și Ministerul de Interne finalizeză toată încurcătura birocratică în care stau de 4 ani. Eu, de la bugetul de stat și prin Ministerul de Finanțe, sunt gata să-i ajut, cu o sigură condiție, să rezolve toate aceste circuite birocratice, pe care nu le-au rezolvat în 2008 și, iată, le rezolvăm noi în 2012. Din punctul meu de vedere, și luna aceasta”.

La mijlocul lunii iulie, atleta Constantina Diță, medaliată cu aur la maratonul olimpic de la Beijing, și antrenorul său, Vali Tomescu, i-au adresat prin intermediul Pro Sport o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care îl roagă pe acesta să rezolve problema premiilor neplătite de CS Dinamo pentru rezultatele pe care le-au obținut la ediția JO de acum patru ani. Diță, medaliată cu aur la Beijing, a primit doar 7.000 de euro din cei 35.000 de euro pe care trebuia să-i încaseze de la clubul „alb-roșu”. În această situație se află mai mulți sportivi și antrenori de la CS Dinamo cu rezultate bune la JO de la Beijing.

Răspunzând acestei solicitări, premierul Victor Ponta a promis, în cadrul unei întâlniri cu conducerile ANST, COSR, ANAD, Ministerului Educației și cu reprezentanți ai federațiilor sportive, că Guvernul va plăti premiile restante sportivilor dinamoviști medaliați la Jocurile Olimpice de la Beijng, din 2008. Șeful Guvernului a cerut atunci o solicitare scrisă în acest sens: „Vă ajut să plătiți această datorie, de fapt e vorba de Ministerul de Interne. Nu e normal, ne facem de râsul lumii să avem datorii la primele campionilor din 2008. Vă ajut, dar vă rog să-mi faceți o hârtie pe care să mi-o transmiteți!”.

Președintele CS Dinamo, Elisabeta Lipă, a declarat, miercuri, că a fost înștiințată de către Ministerul Finanțelor Publice, că sumele restante pentru premierea sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice din 2008 s-au prescris și nu mai pot fi acordate după patru ani.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a precizat, joi, într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX, că nu are competența de a răspunde pentru neonorarea premiilor componenților cluburilor departamentale, apreciind totodată că promisiunile făcute sportivilor trebuie respectate.

Vineri, ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a dispus verificarea modului în care a fost fundamentat bugetul pentru anul 2008, inclusiv fondurile extrabugetare, la nivelul Clubului Sportiv Dinamo.

Ministerul Administrației și Internelor (MAI), împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, caută soluții legale în ceea ce privește cadrul legislativ pentru ca sumele restante față de sportivii CS Dinamo medaliați la JO din 2008 să fie achitate, se arată într-un răspuns al MAI la solicitarea MEDIAFAX.

Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, spune că dacă MAI a decis în urmă cu patru ani să acorde bani unui sportiv medaliat la Olimpiadă, iar acesta a luat doar o parte din sumă, poate primi și restul de bani, dar dacă ministerul nu a înregistrat acest drept, atunci lucrurile sunt mai complicate.

Ministrul Florin Georgescu a declarat, vineri, la Constanța, că toți sportivii medaliați la Olimpiada de la Beijing, din 2008, au fost premiați de către Comitetul Olimpic Român, susținând că în cazul sportivei respective este vorba despre un alt premiu, promis de către Ministerul de Interne.

„Sportivii, în 2008, ca și în prezent, au fost premiați din fondurile Comitetului Olimpic Român, pentru că așa se procedează. A fost acest caz care se discută acum, iar ministerul în cauză, unde probabil că lucra distinsa sportivă la acel moment, poate și el, potrivit legii, să acorde un alt premiu față de cel care a fost atribuit de Guvernul de atunci tuturor sportivilor care au obținut medalii la Olimpiada de la Beijing, deci și doamna a luat premii de la Comitetul Olimpic”, a afirmat Florin Georgescu.

El a menționat că dacă există un ordin al ministrului de Interne de la vremea respectivă prin care s-a decis ca sportiva respectivă să fie premiată, atunci lucrurile se pot rezolva, dar în caz contrar situația este mai dificilă.

„Ministerul acesta, ca și altele probabil, poate să acorde și el o altă primă peste cea acordată de stat, prin Comitetul Olimpic Român, la momentul obținerii medaliei respective. Dacă a fost emis un ordin al ministrului de la acea vreme pentru acordarea acestui premiu, dacă s-a luat decizia să i se înregistreze dreptul, e în regulă. Dacă însă dreptul acela nu i l-a constituit conducerea ministerului de la vremea respectivă, e mai dificil. Noi analizăm acum și cu juriștii, dar v-am spus în mare cum stau lucrurile. Sperăm ca acest minister să fi decis la vremea respectivă că o premiază, că nu a avut bani la capitolul acela bugetar decât în proporție de 20 la sută și restul de 80 la sută i se completează acum. Dacă nu i s-a stabilit dreptul acum patru ani, trebuie să vedem cum stau lucrurile din punct de vedere juridic. E vorba de un singur caz, nu generalizați”, a explicat ministrul Finanțelor.

Citește și