Ponta anunță rectificare pozitivă a bugetului. Sănătatea, Apărarea și primăriile primesc bani în plus
Bani mai mulți pentru Sănătate, Apărare, Economie, plata datoriilor acumulate de primării și suportarea integrală a subvențiilor pentru CFR până la finalul anului. Acesta a fost mesajul guvernamental pe care premierul Victor Ponta l-a transmis astăzi, în ziua lansării oficiale a candidaturii sale pentru alegerile prezidențiale.
Înainte de a decola spre Craiova, acolo unde liderii PSD îl așteaptă să îi valideze numele pentru campania prezidențială, premierul a dat datele generale ale proiectului de rectificare. Contrar așteptărilor făcute publice până acum de analiști, dar și de președintele TraIan Băsescu, prima rectificare din acest an va fi pozitivă. Ponta a anunțat însă și o a doua rectificare, în luna septembrie.
„Cresc veniturile cu 1,07 miliarde de lei și cheltuielile cu 1,34. În luna iunie, față de planul de încasări extremm de optimist încasările au fost de 99,7%, iar ieri se realizase peste 100% pentru iulie. Deficitul rămâne de 2,2 %”, a anunțat Ponta datele generale ale rectificării care ar urma să fie aprobată vineri în ședința de Guvern, lăsându-l pe ministrul Liviu Voinea să dea detaliile și explicațiile. Întrebat însă cum se explică acest anunț în condițiile în care încasările la nivelul fondurilor europene au fost sub cele previzionate, Voinea a explicat că Guvernul a lăsat neatins acest capitol, datele rectificării excluzând evoluția financiară în ceea ce privește proiectele finanțate din fonduri UE. „Este adevărat că pe fonduri europene nu s-au realizat toate veniturile, dar nu am intrat pe acest capitol la rectificare”, a spus ministrul pentru Buget înainte de a pleca, la rându-i, la Banca Națională pentru un mandat care începe în septembrie.
Primăriile iau 600 de milioane de lei pentru a plăti datoriile firmelor locale
În aceste condiții, premierul a făcut lista ministerelor care primesc „sume suplimentare consistente”, alături de primăriile cărora li se vor acoperi, din nou, arieratele, de la bugetul de stat.
„Sume suplimentare, într-adevăr consistente, primește domeniul sănătății – în jur de 600 de milioane de lei din care Casa Națională de Asigurări de Sănătate – 166 de milioane de lei. Ministerul Apărării are prevăzute pentru posibile cheltuieli în perioada următoare 400 de milioane de lei. Acestea urmează să fie angajate, din acest motiv le-am trecut în Fondul de Rezervă al Guvernului și pe măsură ce sunt angajate aceste cheltuieli vor fi decontate”, și-a asumat Ponta dotarea minimală a armatei, în contextul crizei din Ucraina. Aflați în Fondul de Rezervă al Guvernului banii rămân însă, dacă nu vor fi cheltuiți pentru achiziții militare, la dispoziția prim-ministrului.
O sumă de 300 de milioane de lei primește Ministerul Econimiei – 100 de milioane pentru sprijinirea schemei de minimis pentru IMM și 200 de milioane pentru investiții de retehnogizare destinare companiilor. Ministeul Educației va beneficia de 150 de milioane de lei pentru a acoperi salariile câștigate în instanță de profesori, iar Ministerul Transporturilor de 356.000 de lei, „în special către Compania de Căi Ferate, reușind să plătească orice restanță la subvenții și la categoriile speciale de persoane care beneficiază de scutiri la transportul pe cale ferată”, a adăugat Ponta.
Sume mai mici ajung la Ministerul Muncii, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne și AEP (192 de milioane).
„În plus, 600 de milioane de lei vor fi folosiți pentru plata arieratelor autorităților locale, așa încât să reducem la minim această problemă veche”, a mai spus Ponta. De altfel, înaintea lansării candidaturii la Craiova, premierul Victor Ponta și-a programat la Dolj o întâlnire cu primarii de municipii din toată țara.
„Nu ne-am atins la această rectificare de niciunul din buffere”, a susținut Ponta că rezervele bugertare sunt aceleași, ca și sumele rezervate pentru cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene.