Ponta: Băsescu a avut un discurs de bășcălie și ridicol, părea mai interesat de relația cu Merkel

Publicat: 16 11. 2012, 20:59
Actualizat: 16 11. 2012, 20:59

Discursul președintelui Băsescu a fost neserios și ridicol, la un nivel de bășcălie la care nu se poate coborî, șeful statului părând, prin afirmațiile privind dreptul de veto la UE, mai interesat de relația personală cu cancelarul german Merkel decât de interesul României, consideră premierul Ponta

„Eu nu l-am acuzat niciodată pe președintele Băsescu că între interesele României și interesele sale personale referitoare la divești lideri europeni le preferă pe cele personale. Nu am putut, este o acuzație extrem de gravă. Din declarația de astă seară – nu știu dacă a fost serioasă – părea că îl interesează mai mult relația cu doamna Merkel decât….Eu sunt convins că în 2014-2020 nu o să mai fie nici Băsescu președintele României, își termină mandatul, și foarte probabil nu o să mai fie nici doamna Merkel cancelar al Germaniei, în schimb Germania și România o să fie și în 2014-2020”, a spus Ponta la RTV.

El a adăugat că un președinte al unei țări ar trebui luat în serios, dar numai dacă nu este vorba de președintele Băsescu.

„Și în această seară, președintele Băsescu a preferat să aibă un discurs de campanie electorală, este șeful campaniei electorale pentru PDL, dar s-ar putea să fie o armă cu două tăișuri și oamenii să își aducă aminte nu doar că nu a criticat vreodată Guvernul Boc, dar chiar spunea că o să-i fie recunoscute meritele extraordinare. Consecvența nu este una din calitățile domnului președinte Băsescu”, a mai spus premierul.

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, ironic, că, de la anunțul privind posibilitatea utilizării dreptului de veto de către România la Consiliul European, toți liderii statelor contributoare „s-au băgat sub birouri”, menționând că „nu poți să mergi în halul acesta la Bruxelles”.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că, în întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu președintele Traian Băsescu, i-a prezentat acestuia discuțiile avute până în prezent de Guvern privind bugetul comunitar 2014-2020, insistând asupra faptului că nu poate fi acceptată propunerea recent prezentată de președintele Consiliului, Herman Van Rompuy, care implică scăderi de fonduri atât pentru politica agricolă comună, cât și pentru politica de coeziune și introducerea unor criterii noi, defavorabile României, de stabilire a alocațiilor.

Ponta a subliniat că acestea reprezintă „obiective fundamentale pentru România” și că Guvernul consideră necesară inclusiv folosirea dreptului de veto al României dacă rezultatul negocierilor va fi conform cu propunerea lui Van Rompuy.