Ponta: Băsescu și-a dat cu părerea privind uniunea bancară, decizia o ia Guvernul, Parlamentul și BNR
Președintele Traian Băsescu „și-a dat cu părerea” când i-a asigurat pe liderii Comisiei Europene și Consiliului European că România va lua parte la uniunea bancară, fără a fi membră a zonei euro, a declarat premierul Ponta, precizând că decizia va fi luată de Guvern împreună cu Parlamentul și BNR.
Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că i-a asigurat pe președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și pe președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, că opțiunea României este de a fi parte a uniunii bancare, chiar dacă nu face parte din zona euro.
„L-am asigurat și pe domnul Barroso și pe domnul van Rompuy că România va fi parte a uniunii bancare – sigur, aici sunt de discutat modalitățile – iar argumentul principal pentru care România dorește să fie parte a uniunii bancare, chiar dacă nu este în zona euro, este legat de faptul că 85% din piața banking-ului românesc e ocupată de bănci din zona Euro”, a precizat șeful statului.
Răspunzând unei întrebări, Băsescu a meționat că a discutat cu guverantorul BNR, Mugur Isărescu, înainte de a merge la Bruxelles.
„Eu am discutat cu guvernatorul Băncii Naționale înainte de a pleca și, din câte știu, Banca Națională este gestionarul sistemului bancar. Știm toți că nu-i Guvernul. Deci m-am adresat instituției pricepute, cea care acum reglementează sistemul bancar din România. Și opțiunea guvernatorului băncii este să fim în interiorul uniunii bancare, tocmai datorită celor 85% din sistemul bancar care acționează în România, care provine din zona euro”, a afirmat șeful statului.
Premierul Victor Ponta a arătat, însă, marți, că președintele Băsescu nu era în măsura să ia un astfel de angajament.
„Sunt convins că domnul președinte Băsescu nu se poate angaja în numele României, ci și-a dat cu părerea. În numele României se pot angaja Parlamentul, Guvernul. Domnia sa are o părere și are dreptul la o părere”, a afirmat primul-ministru.
Comisia Europeană (CE) a prezentat săptămâna trecută un proiect pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancară în zona euro, care extinde semnificativ prerogativele Băncii Centrale Europene (BCE), în timp ce Autoritatea Bancară Europeană (ABE) va garanta coerența reglementărilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE, iar Parlamentul European (PE), Consiliul European și Eurogroup, forumul miniștrilor de Finanțe din zona euro, vor asigura exercitarea controlului democratic asupra activităților de supraveghere ale BCE.
Financial Times a scris recent că discuțiile pentru uniunea bancară a zonei euro au intrat în dificultăți serioase, provocând îndoieli că Franța, Germania, dar și țările din afara zonei euro pot conveni până la sfârșitul acestui an asupra proiectului pentru supravegherea unică a băncilor.
Miniștrii de Finanțe europeni și-au exprimat sâmbătă, în Cipru, dezacordul față de propunerea Comisiei Europene de supraveghere a băncilor, primul pas către susținerea comună a băncilor din zona euro.
Reprezentanții Germaniei, Suediei, Poloniei și Olandei au cerut un calendar mai realist al negocierilor pentru rezolvarea problemelor, sugerând ca discuțiile să aibă loc în 2013.
Țările din afara zonei euro sunt nemulțumite de termenii oferiți pentru cele care vor să intre în sistemul de supraveghere al BCE, pentru că ar trebui să respecte deciziile instituției fără să poată să îi influențeze oficial deciziile, notează publicația britanică.