Ponta către Chițoiu: „Dintre toți miniștri, sunteți singurul despre care am anunțat că veți mai fi ministru în Guvern dacă rezolvați Oltchimul sau nu veți mai fi dacă iar nu rezolvați”

Ponta către Chițoiu: Dintre toți miniștri, sunteți singurul despre care am anunțat că veți mai fi ministru în Guvern dacă rezolvați Oltchimul sau nu veți mai fi dacă iar nu rezolvați
Publicat: 17/10/2012, 14:31
Actualizat: 03/02/2019, 20:02

Premierul Ponta i-a spus, miercuri, ministrului Economiei, Daniel Chițoiu, că este singurul membru al Guvernului care a fost anunțat ca va face parte dintr-un viitor Executiv doar dacă rezolvă problema Oltchim, adăugând că nici nu știe dacă aceasta este o veste bună sau proastă.

„Dintre toți miniștri de la masă, sunteți singurul despre care am anunțat că veți mai fi ministru în Guvern dacă rezolvați Oltchimul sau nu veți mai fi dacă iar nu rezolvați. Nici nu știu, e o veste bună sau o veste proastă pe care v-o dau”, i-a spus Ponta lui Chițoiu, în ședința de miercuri a Guvernului.

Ministrul i-a dat însă asigurări premierului că vineri vor începe probele la prima dintre secțiile combinatului care urmează să fie deschisă, iar de luni va fi reluat procesul de fabricație. De asemenea, Chițoiu a susținut că au fost găsite soluții și pentru plata salariilor.

„Până la sfârșitul săptămânii, acordăm și lichidarea pe luna august și sperăm și săptămâna viitoare, jumătate din luna septembrie”, a spus Chițoiu.

Premierul a declarat recent, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV, că l-a atenționat pe Daniel Chițoiu că va rămâne ministru în viitorul guvern doar dacă rezolvă problemele la Oltchim și Hidroelectrica.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu a declarat că Guvernul intenționează să acorde combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) un ajutor de urgență de 20 milioane euro, iar joi o delegația românească va discuta acest subiect la Bruxelles.

Încercarea de privatizare a Oltchim, derulată în luna septembrie, a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acțiuni deținut de stat, nu a adus dovezi că deține suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

După eșecul privatizării combinatului chimic, Guvernul a decis ca, până la viitoarea tentativă de privatizare, să ceară Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro.

Reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica și ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înființat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului.

Comitetul își propune să găsească soluții pentru plata salariilor restante, repornirea activității și găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Totodată, Guvernul a înființat în urmă cu o săptămână o firmă, deșinută de stat, care să intermedieze comercializarea unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare.

Potrivit lui Traicu, această firmă va derula toate transferurile de bani din mediul privat către Oltchim.

La sfârșitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.

La aceastea se adaugă datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost și un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are și datorii de 85 milioane euro față de furnizori privați, 43 milioane euro față de clienți care au achitat în avans, 7 milioane euro pentru salarii și impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit la summitul securității din Kazahstan
×