Ponta, citind lista produselor cu TVA de 9%: „Iar ați uitat mierea? Lăsați-o încolo, cum să ai 24% la miere?!”
Premierul săa pronunțat pe această temă în timp ce anunța reducerea cotei de TVA pentru animale vii și păsări vii, din specii domestice, carne, pește, lapte, produse și subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile și preparate din acestea.
„Iar ați uitat mierea? Ați pus mierea? Parlamentarii pun mierea, noi punem doar carnea?! Hai, dom’le, lăsați-o încolo, cum să plătești 24% la miere?! Hai, aveți grijă, că e păcat”, a arătat Ponta.
Proiectul noului Cod Fiscal extinde lista produselor pentru care TVA va fi redusă de anul viitor la 9%, incluzând, alături de carne, pește, lapte și pâine, și animale vii și păsări vii, din specii domestice, ouă de păsări, legume, fructe comestibile și preparate din acestea, precum și accesul la evenimentele sportive.
La sfârșitul anului trecut, Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, ca dreptul preșcolarilor și elevilor din clasele I -IV din învățământul de stat și confesional de a primi miere de albine ca supliment nutritiv să fie suspendat din nou, atât în acest an, dar și anul viitor, cu argumentul necesității unor economii la buget.
Legea 509/2006 stabilește că pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și confesionale cu program normal de 4 ore, precum și pentru elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional este acordată gratuit miere de albine, în limita unei cantități de 60 g/copil/săptămână.
Cantitatea de 60 g miere de albine/copil/săptămână poate fi distribuită, în funcție de modul de ambalare, de două sau de trei ori pe săptămână.
În 2006, la momentul aprobării legii, a fost decis că mierea va fi acordată începând cu anul școlar 2007-2008, din bugetul Ministerului Educației și Cercetării, din capitolul special prevăzut în buget.
Ulterior, în 2008, Guvernul a stabilit că toate cheltuielile aferente vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, după caz, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, alocate cu această destinație.
Anul trecut, inițiatorul legii, senator PSD, a reclamat faptul că aplicarea acesteia este tergiversată în fiecare an, deși ar exista fonduri pentru aplicare, deoarece Guvernul nu dorește să aprobe normele de aplicare.
În prezent, preșcolarii și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional mai primesc lapte și corn, precum și mere, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli.