Prima pagină » Știri politice » Ponta: Comentariile lui Băsescu despre TAP sunt „extrem de nediplomatice”

Ponta: Comentariile lui Băsescu despre TAP sunt „extrem de nediplomatice”

Ponta: Comentariile lui Băsescu despre TAP sunt
Premierul Victor Ponta spune că nu dorește să comenteze declarațiile președintelui Traian Băsescu, care afirmă că nu este la vârsta pubertății pentru a crede că ambele părți au câștigat din TAP, considerând că declarația președintelui este "extrem de nediplomatică" la adresa șefului CE, Jose Barroso.

Premierul Victor Ponta spune că nu dorește să comenteze declarațiile președintelui Traian Băsescu, care afirmă că nu este la vârsta pubertății pentru a crede că ambele părți au câștigat din TAP, considerând că declarația președintelui este „extrem de nediplomatică” la adresa șefului CE, Jose Barroso

„Eu aș prefera să nu comentez această declarație pentru că este o declarație extrem de nediplomatică la adresa președintelui Barroso, cel care a spus că nu a pierdut nimeni, sau, mă rog, au fost doi, Barroso și președintele Azerbaidjanului, s-au văzut la Bruxelles, și au spus că nu pierde nimeni prin faptul că se alege TAP și nu Nabucco. Dați-mi voie eu să fiu mai diplomat și să nu comentez în niciun fel, în astfel de termeni, declarațiile totuși ale președintelui Comisiei Europene și ale președintelui Azerbaidjanului. M-aș feri să fac în public asemenea comentarii”, a spus Ponta la Antena 3.

El a adăugat că, atunci când se închide posibilitatea unui proiect, imediat sunt căutate și găsite variante, care pot fi proiectul AGRI sau ideea discutată în Kazahstan legată de livrarea de gaze din Kazahstan pentru România și Bulgaria, țări ocolite de TAP, prin proiectul South Stream.

Premierul Victor Ponta, aflat în vizite oficiale în țări asiatice, s-a întâlnit, joi, cu cu omologul său din Kazahstan și președintele companiei de stat KazMunaiGaz, pentru o discușie la finalul căreia Guvernul a transmis un comunicat în care susține că reprezentanții Guvernului din Kahazstan au propus părții române o formulă în care să asigure livrarea de gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre România a gazoductului care va fi construit în cadrul proiectului South Stream.

După Consiliul European, președintele Traian Băsescu a declarat că este „o copilărie” ideea ca și România să fie inclusă, după eșecul Nabucco, în proiectul gazoductului South Stream al operatorului rus Gazprom, obiectivul României fiind să își diversifice sursele de aprovizionare cu gaze deja existente.

„Sigur că România ar fi avut de câștigat dacă proiectul Nabucco se făcea. Eu nu sunt la vârsta pubertății să cred afirmația făcută că au câștigat amândoi pentru că din TAP vom face niște prelungiri care vor acoperi statele prin care ar fi trebuit să treacă Nabucco. Am trecut de vârsta pubertății politice. Sunt vorbe de consolare, dar România trebuie să își ia soarta strategiei energetice în mâini”, a afirmat Băsescu.

Vineri, consorțiul Shah Deniz a confirmat selectarea gazoductului TAP, iar Comisia Europeană a salutat decizia.

Proiectul Nabucco West, în care este implicată și România, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Șah Deniz (Azerbaijan), consorțiul care operează exploatarea optând pentru o altă rută de export către Europa.

Principalul proiect concurent al Nabucco West în cadrul coridorului sudic de transport al gazelor naturale este TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care face legătura între Turcia și Italia, tranzitând Grecia, Albania și Marea Adriatică. Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elveția), Statoil (Norvegia) și E.ON (Germania).

Nabucco a fost susținut politic de UE și vizea alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice, pentru a reduce dependența Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom. Conducta urma să transporte gaze din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România și Ungaria.

Autor