Prima pagină » Știri politice » Ponta confirmă că FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolvenței personale

Ponta confirmă că FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolvenței personale

Ponta confirmă că FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolvenței personale
Ponta confirmă că FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolvenței personale

Întrebat la România TV dacă este adevărat că FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolvenței persoanei fizice, Ponta a răspuns: „Bineînțeles, cred că aveți și scrisoarea”.

El a arătat din nou că PSD este în favoarea unei legi care să protejeze persoanele fizice în fața crizelor financiare.

Anterior, tot luni, premierul Victor Ponta a fost întrebat dacă va discuta cu FMI despre legile conversiei și insolvenței, el arătând atunci că Guvernul nu are acest lucru în program, că FMI trebuie să discute cu Parlamentul despre aceste acte normative și că nu a văzut scrisoarea FMI.

Întrebat despre scrisoarea trimisă de FMI Parlamentul, BNR și ministerului Justiției despre aceste acte normative, Ponta a răspuns: „Nu comentez”.

Întrebat, ulterior, care e poziția sa, ca șef al Guvernului, față de această scrisoare, Ponta a replicat: „Nu am văzut-o”.

Agenția MEDIAFAX a anunțat anterior că FMI își exprimă îngrijorarea, într-o scrisoare transmisă ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, în legătură cu legea falimentului personal, precizând că, fără un studiu de impact adecvat și fără consultarea părților interesate, aceasta poate avea un impact negativ asupra pieței financiare.

Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, șefa misiunii FMI în România și de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale.

„O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvență și sprijinim eforturile autorităților de a realiza o legislație în acest domeniu. Suntem, totuși, profund îngrijorați de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părților interesate și fără un sprijin instituțional adecvat nu-și va atinge obiectivele”, se arată într-o scrisoare a FMI transmisă duminică ministrului Finanțelor, Darius Vâlvov.

În document se precizează că o astfel de lege va avea „un impact negativ” asupra pieței financiare, dacă nu este bine pregătită.

„Sfătuim autoritățile să adopte legea falimentului personal doar după efectuarea studiilor de impact necesare și după consultarea părților (…) Încurajăm autoritățile să se inspire din experiența altor țări, în special a țărilor din UE care au adoptat recent legi similare”, se mai arată în scrisoare.

Scrisoarea a mai fost transmisă președintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Bogdan Ciucă, ministrului Justiției, Robert Cazanciuc și guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

Citește și