Prima pagină » Știri politice » Ponta: Conflictul lui Băsescu e cu Parlamentul; poate fi rezolvat doar prin schimbarea Constituției

Ponta: Conflictul lui Băsescu e cu Parlamentul; poate fi rezolvat doar prin schimbarea Constituției

Ponta: Conflictul lui Băsescu e cu Parlamentul; poate fi rezolvat doar prin schimbarea Constituției
Premierul Victor Ponta a declarat agenției MEDIAFAX că diferendul reclamat de președintele Băsescu la Curtea Constituțională este între Președinție și Parlament, iar judecătorii Curții pot doar constata existența unui conflict care nu poate fi însă soluționat decât prin modificarea Constituției.

Premierul Victor Ponta a declarat agenției MEDIAFAX că diferendul reclamat de președintele Băsescu la Curtea Constituțională este între Președinție și Parlament, iar judecătorii Curții pot doar constata existența unui conflict care nu poate fi însă soluționat decât prin modificarea Constituției.

„Sunt surprins pentru că Administrația Prezidențială tocmai declarase că nu are niciun conflict cu Guvernul și acum aflu că a cerut constatarea unui conflict între președinte și guvern. În al doilea rând, președintele nu cu Guvernul trebuia să ceară conflictul, ci cu Parlamentul; Parlamentul este cel care a adoptat o Declarație politică referitoare la reprezentarea la Consiliul European, Guvernul nu a făcut nimic în acest sens, ci doar a propus Parlamentului, deci conflictul președintelui este cu Parlamentul, nu cu mine”, a spus Ponta.

El a arătat totodată că, în cazul în care Curtea Constituțională va constata că există un conflict între puterile statului, atunci, conform Constituției și legii, acel conflict trebuie soluționat, lucru posibil însă prin modificarea Constituției.

„Nu Curtea poate spune cine are dreptate, acel conflict trebuie soluționat prin modificarea Legii Constituționale”.

El a precizat din nou că acest conflict este între Președinție și Parlament, dacă președintele nu recunoaște Declarația adoptată de către Legislativ.

În urmă cu două săptămâni, Parlamentul a adoptat, cu 249 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” și două abțineri, Declarația propusă de USL, potrivit căreia primul-ministru, și nu președintele, trebuie să prezinte poziția României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.

Președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituțională cu privire la conflictul juridic de natură constituțională privind reprezentarea României la Consiliul European, sesizarea urmând să fie discutată miercuri.

Curtea Constituțională a confirmat, pentru MEDIAFAX, că președintele Băsescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutată, miercuri, 27 iunie.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, a refuzat să facă vreo precizare privind sesizarea președintelui.

Președintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare în care îi atrage atenția că participarea la Consiliul European fără mandat din partea șefului statului echivalează juridic cu o însușire a unei atribuții constituționale a președintelui.

„Vă atrag atenția asupra faptului că absența unei aprobări exprese din partea președintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însușire a unei atribuții constituționale a președintelui României de către prim-ministru”, se arată în scrisoarea trimisă de președinte, potrivit Antena 3.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, sâmbătă seară, președintele PNL, Crin Antonescu, a spus că dacă președintele va da naștere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta „ar însemna o tranșare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuție despre suspendare”.

„Sper ca președintele să nu dea naștere unui moment penibil acolo, în cazul în care se va duce. Asta ar însemna o tranșare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuție despre suspendare”, a atenționat președintele PNL, Crin Antonescu, sâmbătă, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Președintele Băsescu și premierul Ponta au discutat, săptămâna trecută, despre persoana care va reprezenta România la Consiliul European, fără a ajunge la o concluzie. Discuțiile dintre cei doi ar putea continua luni, zi în care sunt programate o ședință a CSAT și depunerea jurământului de învestitură în funcția de ministru al Culturii de către senatorul PNL Puiu Hașotti.

Marți, premierul Victor Ponta a declarat că „nu a avut inima” să-l sune pe președintele Traian Băsescu în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European, el precizând că întâlnirea cu șeful statului va avea loc totuși înainte de 25 iunie, când este programată o ședință a CSAT.

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componența delegației României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe primul-ministru Victor Ponta ca șef al delegației, ministrul Afacerilor Externe și ministrul Afacerilor Europene, nu și pe președintele Traian Băsescu, a anunțat anterior premierul Victor Ponta.

Guvernul a precizat că lista delegației României la Consiliul European din 28-29 iunie a fost transmisă Secretariatului General al Consiliului, Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă. Lista a mai fost transmisă atât tuturor statelor membre UE, cât și Croației, stat care a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Președinția a trimis Ministerului Afacerilor Externe, încă de marți, o listă cu componența delegației României pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar în aceasta, ca șef al delegației, era menționat președintele Traian Băsescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

În 17 mai, președintele Curții Constituționale Augustin Zegrean declara referitor la reprezentarea României la Bruxelles, că la Consiliul European ar trebui să meargă președintele, așa cum a făcut și până acum, fapt necontestat de nimeni până în prezent, precizând că răspunsul se găsește în Constituție

Pe de altă parte, Zegrean a spus că, dacă ar da un răspuns la această întrebare, nu ar mai putea participa la judecata unei astfel de sesizări către Curtea Constituțională.

„Răspunsul se găsește în Constituție. Șeful statului a fost până acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu știu de unde a apărut această discuție”, a afirmat Zegrean, răspunzând unei întrebări referitoare la cine ar trebui să participe la Consiliul European dintre președinte și premier.

Întrebat dacă CC este competentă să se pronunțe pe o asemenea chestiune, Augustin Zegrean a spus că instituția este competentă să răspunsă oricărei întrebări legate de dreptul constituțional.

„Dar răspunsul îl găsiți în Constituție.Cine vrea un răspuns la această chestiune, îl invităm să citească în Constituție”, a precizat Zegrean.

Despre interpretabilitatea articolelor 80, 91 și 102 din Constituție, Zegrean a spus că aceasta „dă măreția dreptului”.

„Dacă ar fi textele stricte, cu un singur înțeles, nu ar mai fi nevoie de Curtea Constituțională”, a adăugat Zegrean.

Citește și