Primele semnale negative legate de construcția bugetului au venit ieri din Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care s-a întrunit în prezența premierului Victor Ponta și a miniștrilor cu atribuții în Finanțe și securitate națională la Cotroceni. Aflate pe masa CSAT pentru avizare, bugetele MApN, MAI, SRI, SIE, SPP și STS au rămas să primească avizele după ce Guvernul va veni cu o variantă mai concretă a surselor de venit. „În ceea ce privește propunerile de buget pe anul 2015 ale MApN, MAI, SRI, SIE, SPP și STS, membrii Consiliului au decis ca avizarea acestora să se facă după ce Guvernul va avea o imagine clară a resurselor pe care le are la dispoziție”, a transmis Președinția la finalul ședinței, printr-un comunicat de presă.
De la masa ședinței de Guvern, premierul a venit însă astăzi cu o altă variantă: „Bugetele s-au aprobat de principiu, urmând să se facă procedura odată cu bugetul mare. Deci nu există niciun fel de problemă, există acordul de principiu al CSAT. Bineînțeles, atunci când avem acordul cu instituțiile internaționale închidem”, a spus Victor Ponta.
Premierul a admis că negocierile se anunță „dificile”, însă susține că „nu crește nicio taxă și niciun impozit”. „Indexarea pensiilor, reducerea CAS și obligațiile pe zona de sănătate și educație sunt incluse în buget. Vor fi negocieri dificile, dar putem avea un buget echilibrat în 2015”, a adăugat Ponta.
Din discuțiile preliminare de la Palatul Victoria, proiectul de buget ar urma să se finalizeze până vineri, să intre de săptămâna viitoare în discuțiile oficialilor guvernamentali cu reprezentanții FMI și pe 10 decembrie să fie inclus pe ordinea de zi a șefinței de Guvern pentru adoptare. Aprobarea în Guvern trebuie urmată de trimiterea proiectului de lege în Parlament, dezbaterea, modificarea, adoptarea acestuia și, ulterior, de promulgarea de către președinte.