Ponta, copilot într-un zbor cu un avion F-16

Publicat: 17 04. 2014, 12:00
Actualizat: 09 02. 2019, 09:30

Victor Ponta a ajuns, joi dimineață, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, pentru a participa la Ziua Distinșilor Vizitatori, care are loc în ultima zi a exercițiului româno-american Dacian Viper 2014, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a venit însoțit de ministrul Apărării, Mircea Dușa, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, și de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

La Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii se află și autorități locale, precum și prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan.

Premierul a ajuns pe pistă cu o mașină, fiind îmbrăcat în uniformă de pilot al Forțelor Aeriene Române și s-a îndreptat spre un avion F-16. Avionul este unul cu dublă comandă și va fi pilotat de un pilot american, iar premierul va sta pe locul din spate, fiind copilot.

Reprezentanții Bazei au afirmat că premierul Victor Ponta a făcut înainte câteva teste medicale, pentru a putea urca în cabina avionului american, și a primit instrucțiuni legate de zbor și de comunicarea cu pilotul.

La ora transmiterii acestei știri, avionul a decolat, zborul urmând să dureze aproximativ o jumătate de oră.

Ceilalți oficiali care îl însoțesc pe Ponta, alături de însărcinatul cu afaceri ad interim al SUA în România, Duane Butcher, au așteaptat pe pistă cât timp au durat pregătirile de zbor ale premierului.

Exercițiului comun Dacian Viper 2014 a început, în 10 aprilie, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, județul Cluj, în cadrul programului fiind executate atât misiuni în poligoanele armatei, cât și misiuni de poliție aeriană.

Colonelul Christopher Austin, comandantul Escadrilei 510 americană din Aviano, declara atunci că americanii au adus la Câmpia Turzii șase avioane de vânătoare F-16.

Dacian Viper, care este la a patra ediție, s-a mai desfășurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 și 2012, având ca principal obiectiv antrenamentul în comun al piloților, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian și ofițerilor de stat major în condiții reale, pentru planificarea și executarea unor misiuni de zbor în formații mixte, dar și cu echipaje mixte româno-americane.