Ponta: „CSM este o structură independentă și are dreptul să acționeze cum consideră de rigoare”

Publicat: 16 08. 2012, 14:42
Actualizat: 17 08. 2012, 10:50

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Târgu Jiu, că CSM este o structură independentă și are dreptul să acționeze „cum consideră de rigoare”, susținând că dacă ar fi avut dreptul legal să convoace acest consiliu ar fi făcut-o „pentru că este absolut necesar să avem un ministru al Justiției”.

„CSM este o structură independentă și are dreptul să acționeze cum consideră de rigoare. Dacă aș fi avut dreptul legal să-l convoc aș fi facut-o pentru că e absolut necesar să avem un ministru al Justiției”, a spus, joi, într-o conferință de presă, Victor Ponta, care a precizat că, din punctul său de vedere, e foarte bine să ai un ministru al Justiției dintre judecători.

El a mai spus că înțelege că judecătorii CSM sunt în vacanță, „că sunt la plajă, la munte”, însă s-ar fi bucurat să se întoarcă ca să discute despre ministrul Justiției.

Ponta a afirmat, de asemenea, că e „un sentiment de teroare națională” când la oameni bătrâni în case intră procurorii să întrebe cu cine au votat, susținând că asta se întâmpla în ’88 și ’89.

Totodată, premierul a spus că va merge luni la ședința CSM, susținând că își dorește foarte tare să se dea avizul pentru Mona Pivniceru în funcția de ministru al Justiției.

Premierul Victor Ponta se află, joi, în județul Gorj, unde a participat la ceremonia de învestitură a noului prefect, Ion Claudiu Teodorescu, apoi se va întâlni cu reprezentanții conducerii Complexului Energetic Oltenia.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, joi, Inspecția Judiciară în legătură cu afirmațiile publice „de natură să afecteze independența justiției” făcute de președintele interimar, Crin Antonescu, președintele onorific al PSD, Ion Iliescu, și primul ministru Victor Ponta.

„Astăzi, 16 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea dispunerii și efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenței justiției prin afirmațiile publice de dată recentă ale domnului Crin Antonescu – președinte interimar al României, ale domnului Ion Iliescu – președinte onorific al Partidului Social Democrat, precum și ale domnului Victor Ponta, prim-ministru al României”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.