Premierul Victor Ponta a anunțat că, pe baza raportului întocmit de vicepremierul Oprea asupra modului în care autoritățile au intervenit după accidentul aviatic de la Cluj, s-a decis ca secretarul de stat de la Ministerul de Interne, Cătălin Chiper să fie destituit. De asemenea, Victor Ponta a cerut ministerului Transporturilor înlocuirea din funcție a directorului ROMATSA, Aleodor Frâncu, adăugând că, în calitate de vicepreședinte al CSAT, va cere și înlocuirea șefului STS, Marcel Opriș. Șeful IGSU și-a dat și el demisia în această dimineață.
Prim-ministrul a admis că operațiunea de salvare-căutare a fost un eșec, iar din această cauză la nivelul Guvernului se va constitui un Comitet interministerial, condus la nivel de vicepremier, în care vor fi implicați și secretarul de stat Raed Arafat și șeful IGSU.
CITEȘTE AICI RAPORTUL ACCIDENTULUI AVIATIC DIN APUSENI
Declarațiile premierului au venit la scurt timp după ce la sediul Guvernului a avut loc o ședință de urgență a USL, la care au participat Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Chițoiu, Gabriel Oprea, Liviu Dragnea și Eugen Nicolăescu.
Liderii PSD au forțat înlocuirea lui Radu Stroe de la Interne, acesta fiind indicatdrept principalul vinovat pentru modul dezastruos în care autoritățile au intervenit după accidentul aviatic din județul Cluj. Social-democrații susțin că centrul de comandă al acestei operațiui de salvare a fost la Interne, celelalte instituții având doar un rol secundar.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, a anunțat, înainte de a ajunge la Guvern, că nu își va da demisia.
„Ca o primă concluzie a existat în operațiunea de căutare și salvare deficiențe inacceptabile care la nivelul opiniei publice și eu personal le consider ca provocând o indignare justificată.Concluzia pe care eu o consider întemeiată este că în cadrul a trei instituții importante: ministerul de Interne, Romatsa și STS lucrurile au funcționat inacceptabil de încet și fără o necesară coordonare și asumare a responsabilității, din aceste motive am decis astăzi înlocuirea din funcție a secretarului de stat a domnului Chiper de la MAI, solicitarea către ministerul Transporturilor pentru înlocuirea directorului general Romatsa, și în calitate de vicepreședinte voi solicita în mod oficial a CSAT a unui raport privind activitatea STS în acest caz și prin decizia CSAT înlocuirea șefului STS.România cheltuie fonduri importante și obligația de a interveni, că indiferent de motive obiective, vreme nefavorabilă, consider că intervenția în baza raportului pe care îl am în față, că intervenția de luni a fost un eșec. Lucrurile nu au funcționat cum au funcționat în alte situații”, a declarat premierul Ponta.
PSD dorea demisia lui Stroe
Principalul responsabil pentru întârzierea salvării victimelor accidentului aviatic este considerat ministrul de Interne, Radu Stroe, liderii PSD afirmând pentru gândul că acesta ar trebui să-și dea demisia, deoarece a fost coordonatorul operațiunii de salvare.
De asemenea, un alt responsabil este văzut secretarul de stat din Ministerul de Interne, Cătălin Chiper. Pesediștii dau vina și pe STS, liderii din Kiseleff susținând că nu a existat o informare eficientă, cu ajutorul căreia operațiunile de salvare s-ar fi putut desfășura mai rapid. Din tabăra social-democrată, singurele reproșuri apar la adresa ministrului Apărării, Mircea Dușa, care ar putea să-și piardă mandatul, locul său urmând să fie luat de Gabriel Oprea.
În ziua accidentul aviatic din Cluj, între premierul Ponta și ministrul de interne a avut loc o discuție mai aprinsă, în care Victor Ponta s-a arătat nemulțumit de modul în care autoritățile comunică opiniei publice evoluțiile operațiunilor de salvare.
Deși se afla la comanda acestei operațiuni, ministrul Radu Stroe a evitat pe parcursul zilei să organizeze vreo conferință de presă sau să prezinte o situației clară din teren. Nici secretarul de stat, Cătălin Chiper, nu a făcut publice datele venite din teritoriu.
Din această cauză, doar pe baza informațiilor venite din teritoriu, de la primării din județul Cluj, de la prefectura Cluj și de la Consiliul Județean Cluj, s-a acreditat de mai multe ori ideea că victimele au fost găsite și că toți pasagerii au supraviețuit. Informațiile au fost confirmate și de premier, care prezent la o emisiune tv, a anunțat că toți cei șapte pasageri se află în viață, cu toate că niciun membru al echipelor de salvare nu ajunsese la locul tragediei.
Deși este cel mai vechi secretar de stat de la Interne, aflându-se în această funcție din mai 2012, Cătălin Chiper nu se poate lăuda cu o experiență în domeniu. Propulsat în această funcție de vicepreședintele PNL, Rareș Mănescu, Chiper a coordonat acțiunea de salvare în calitatea sa de responsabil de ISU și prefecturi.
Surse din PSD au declarat pentru gândul că ministrul de Interne trebuie să își asume eșecul operațiunilor de salvare și decesele pilotului Adrian Iovan și ale studentei Aurelia Ion.
Înainte de a lua o decizie, premierul Victor Ponta l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea să prezinte un raport în ședința de Guvern de astăzi, despre modul în care s-a acționat după accidentul aviatic din Cluj. Oprea a avut deja o primă discuție cu Stroe, cerând suplimentar și rapoarte complete de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății și Ministerul Apărării Naționale, plus STS.
Vicepremierul Liviu Dragnea a spus că așteaptă rezultatele anchetei, dar „la prima vedere” victimele puteau fi salvate dacă autoritățile ajungeau mai repede la locul accidentului.
Deputatul PSD, Florentin Gust, a susținut că miniștrii de Interne, Radu Stroe și cel al Apărării, Mircea Dușa ar trebui să-și prezinte demisia după accident, în caz contrar, premierul urmând să-i revoce din funcție.
Conducerea PNL a avut o atitudine rezervată pe marginea subiectului, liderul PNL, Crin Antonescu, neavând nicio poziție publică după accidentul aviatic din județul Cluj.
Pilotul Adrian Iovan și o studentă și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuși să sune la 112, la ora 16.16, anunțând incidentul.
La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor -, o studentă și doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan și copilotul Răzvan Petrescu.